Zoete aardappel frietjes, lekker uit de oven!

9 juli 2017
zoete aardappel frietjes

Trek in frietjes, maar wil je liever niet gelijk een een ongezonde maaltijd? Probeer dan eens deze zoete aardappel frietjes uit de oven! De zoete aardappel -of bataat- is eigenlijk helemaal geen aardappel maar een knol. Ze zitten vol voedingsvezels, vitamines en zijn een goede bron van calcium en magnesium. Doordat we ze bakken in de oven en niet frituren, zijn ze een stuk gezonder dan de traditionele frietjes. De buitenkant wordt lekker knapperig en de binnenkant smeuïg. Een heel ander soort frietje, maar ook erg lekker!

Ik gebruik voor dit recept cajunkruiden, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan de combinatie paprika- en komijnpoeder. Je kunt er lekker mee variëren!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 grote zoete aardappels
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel cajunkruiden, zonder zout
  • zout naar smaak (pas na het bakken gebruiken, anders worden de frietjes niet krokant)
  • hoge mengkom
  • bakplaat (geen bakpapier gebruiken, hierdoor kan de bakplaat goed warm worden en worden de frietjes goed krokant)

Bereiding

  • Verwarm eerst de oven voor op 210 graden (elektrisch).
  • We gaan de zoete aardappels niet schillen, maar ze moeten wel even goed gewassen worden onder de kraan. Dep ze daarna goed droog met een schone theedoek of keukenpapier.
  • Snij de zoete aardappels eerst in de lengte in dunne schijven, dan kun je daarna de schijven in frietjes snijden. Snij de frieten niet te dik maar goed dun, anders worden ze niet goed krokant in de oven. Let op: de zoete aardappels zijn vrij hard, je moet daarom best wat kracht zetten met het mes. Zorg er goed voor dat je vingers hierbij niet in de weg zitten, een ongeluk zit in een klein hoekje! Dan mogen de frietjes in de mengkom, samen met de zonnebloemolie en de cajunkruiden. Meng dit met een lepel goed door elkaar.
  • Giet de frietjes nu over van de mengkom op de bakplaat. Verspreid de frietjes goed over de hele bakplaat, zorg ervoor de ze niet op elkaar liggen en elkaar niet raken. Ze mogen nu in de oven voor ongeveer 25 – 30 minuten. Haal iedere 10 minuten de bakplaat uit de oven en schep ze voorzichtig om.
  • Als de frietjes klaar zijn kun je er nog wat zout overheen strooien.

 

zoete aardappel frietjes

 

Eet smakelijk!

Ga jij deze zoete aardappel frietjes maken en hoe zijn ze geworden? Laat het weten in de comments of tag mij op instagram. Leuk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.