Zelfgemaakte esfenaj, geïnspireerd door Maza

11 april 2017
Esfenaj

Hebben jullie wel eens de kuipjes van Maza geprobeerd? Ik wel en ben inmiddels helemaal ingepakt door de mediterrane smaken. Een van mijn favorieten is esfenaj. Ik eet deze dip op brood als ontbijt of lunch, net wanneer ik er trek in heb. Geïnspireerd door de lekkere smaak heb ik een poging gewaagd om deze dip zelf te maken. Of het gelukt is? Lees snel verder!

Ik heb gezocht naar meer informatie over deze dip (waar komt het vandaan, weet iemand dat?) maar ik heb het niet echt kunnen vinden. Omdat ik het zelf wilde gaan maken, heb ik daarom ongeveer de ingrediënten aangehouden die op de verpakking staan. Ik weet dus niet precies hoe en in welke verhoudingen je deze esfenaj maakt, maar ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. De dip heeft een hartige en specifieke smaak, je proeft de afzonderlijke ingrediënten er goed in terug. Ja, dit is een blijvertje!

 

Ingrediënten

 • 1 blik kikkererwten, 265 gram uitgelekt
 • 2 handen verse spinazie
 • 50 gram ongebrande amandelen
 • 1 grote teen knoflook
 • half handje selderij (de blaadjes, niet de stengel)
 • halve eetlepel dille
 • halve eetlepel dragon
 • sap van een halve citroen
 • 4 eetlepels koolzaadolie
 • 3 eetlepels water
 • peper & zout
 • keukenmachine
 • vergiet of zeef
 • mengkom

Bereiding

 • Week de amandelen in water voor ongeveer 2 uur. Giet af en doe in de keukenmachine. Ze mogen fijn, maar niet tot poeder gemaald worden. Giet dit in de mengkom.
 • Doe de kikkererwten in een vergiet of zeef en spoel om met water, laat goed uitlekken. Ze mogen nu in de keukenmachine samen met de spinazie, knoflook, selderij, dille, dragon, koolzaadolie en water. Maal dit tot het een smeuïg mengsel is geworden.
 • Giet het mengsel bij de gemalen amandelen in de mengkom en voeg het sap van een halve citroen toe. Meng dit goed door elkaar. Voeg peper en zout toe naar smaak.

 

Esfenaj

 

Eet smakelijk!

Heb jij wel eens esfenaj gegeten en kun je mij er meer over vertellen? Laat het weten in de reacties!

You Might Also Like

2 Comments

 • martinebakkes@online.nl'
  Reply Martine 26 december 2018 at 17:18

  Hoi Sanne, Jouw versie van Esfanai of Borani Esfanaj ga ik zeker proberen! De oorsprong van dit gerecht ligt in Perzië/Iran en Esfanaj betekent spinazie in Farsi (taal die in Iran gesproken wordt).
  Deze informatie kan je nu op Google vinden, net als meerdere recepten (vaak met walnoot ipv. amandelen). Succes ermee!

  En bedankt voor je recept, Martine

 • justbeheart@hotmail.com'
  Reply Alie Terpstra 13 maart 2020 at 19:19

  owh zo lekker! hier in mijn dorp kan ik het niet krijgen, alleen in de stad. ik had er zoooon zin in, dus ik dacht dan maar zelf maken. vind jouw recept en dat gevolgd, bedankt! ik deed er het dubbele van alles in door de kikkererwten haha.. heerlijk!!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.