Zelfgemaakt bouillonpoeder van groenten en kruiden

6 maart 2017
Bouillonpoeder

Bouillon, het is de basis voor vele gerechten. Als vegan vallen er veel kant en klare bouillons af vanwege de dierlijke ingrediënten die erin verwerkt zitten. Maar behalve dat zitten er vaak ook dingen in die je er helemaal niet in wil hebben. Smaakversterkers, kleurstoffen, suiker en dan heb ik het nog niet eens over de e-nummers waarvan ik van de helft niet weet wat ze betekenen. Je hebt gelukkig ook bouillonblokjes van natuurlijke oorsprong die niets van dit alles bevatten, bijvoorbeeld de groentebouillonblokjes van Zonnatura. Maar mij leek het leuk om eens zelf aan de slag te gaan, dus vandaag maak ik bouillonpoeder op basis van groenten en kruiden.

Heb je even? Want dit is niet een recept dat met een uurtje klaar is. Het mengsel moet op een bakplaat ongeveer 5 uur in de oven drogen. Dat is best lang, maar dan heb je ook wel een goede basis voor je soepen, sauzen en andere gerechten. Je kunt alle soorten groenten en kruiden gebruiken die je maar wil. Ik heb voor onderstaande combinatie gekozen, maar pas het vooral aan je eigen smaak aan. Zorg er in ieder geval voor dat het mengsel niet te nat wordt, want anders moet je de droogtijd iets verlengen. Ik had in eerste instantie 4 uien en 100 gram gemengde paddenstoelen gebruikt maar doordat het mengsel vrij vochtig bleef, heb ik dit toch aangepast in het recept.

 

Bouillonpoeder

 

Ingrediënten voor ongeveer 200 gram bouillonpoeder

  • 450 gram wortels
  • 1 prei
  • 3 uien
  • 2 rode paprika’s
  • 1 venkel
  • 5 stengels bleekselderij
  • 50 gram shiitake paddenstoelen
  • 6 tenen knoflook
  • 1 bakje verse Italiaanse kruidenmix (AH)
  • 3 stengels verse peterselie
  • 1 eetlepel peperkorrels
  • 1 eetlepel pimentkorrels
  • 3 eetlepels zout
  • keukenmachine

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 100 graden (elektrisch).
  • Maak alle groenten schoon en snij alles in blokjes. Dit hoeft niet heel precies, alles gaat straks toch de keukenmachine in.
  • Doe de peperkorrels, pimentkorrels en het zout in de keukenmachine en maal dit fijn.
  • Rits de blaadjes van de Italiaanse kruiden van de stengels af en doe ze samen met de peterselie in de keukenmachine. Maal dit ook fijn.
  • Dan mogen alle blokjes groenten erbij. Mijn keukenmachine is niet zo groot, dus ik moest dit in etappes doen. Tussendoor deed ik delen van het mengsel in een grote mengkom. Roer, als alles gemaald is en in de mengkom zit, het mengsel nog even goed door.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en verspreid het mengsel hier overheen, zoals de foto hieronder. Dit gaat het makkelijkst met een spatel. Het kan zijn dat het niet op 1 bakplaat past. Je kunt ervoor kiezen om 2 bakplaten tegelijkertijd te gebruiken, of om de helft van het mengsel op een ander tijdstip te bakken. Ik heb dit laatste gedaan.
  • De bakplaat mag voor 1 uur de oven in, met de ovendeur dicht.
  • Zet hierna de ovendeur op een klein kiertje (bijvoorbeeld met behulp van een pollepel die je ertussen steekt) en laat het mengsel ongeveer 4 à 5 uur drogen. Dit is een beetje afhankelijk van je oven, het kan ook iets korter of langer zijn. Schep regelmatig (1 à 2x per uur) om, zo kun je gelijk controleren hoever je in het drogingsproces zit.
  • Als het klaar is, schep je de droge stukken in de keukenmachine en maal je dit tot een poeder.
  • Bewaar in een afgesloten pot op een donkere plek.
  • Gebruik: 1 eetlepel bouillonpoeder in 1 liter kokend heet water. Het zal niet helemaal oplossen zoals een kant en klaar bouillonblokje, maar het blijft troebel. Als je bijvoorbeeld een heldere soep wil maken en dit bouillonpoeder als basis wil gebruiken, raad ik je aan om de opgeloste bouillon eerst even te zeven.

 

 

Eet smakelijk!

Wat gebruiken jullie als basis voor de soep?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply