Wat is het in godsnaam: edelgistvlokken

29 augustus 2018
edelgistvlokken

Als je plantaardig gaat koken, ben je dit bijzondere ingrediënt vast wel eens in een recept tegengekomen: edelgistvlokken! Klinkt best vies en om heel eerlijk te zijn, het ziet er ook niet heel appetijtelijk uit. Persoonlijk moet ik altijd aan vissenvoer denken, maar dit terzijde. Ik laat je in mijn nieuwe rubriek ‘Wat is het in godsnaam’ kennismaken met dit soort bijzondere ingrediënten. Wat is het precies, waar gebruik je het voor en is het eigenlijk wel lekker? Klik snel verder!

Die edelgistvlokken zijn best wel gezond!

Oké, wat zijn in godsnaam edelgistvlokken?! Kort gezegd is het gist dat een korte periode wordt gecultiveerd op een bodem van melasse (glucose van suikerbiet). Vervolgens wordt het gist inactief gemaakt door verhitting en na droging hou je schilfers (de vlokken dus) over. Klinkt vies, maar lees vooral even verder zou ik zeggen.
Op de verpakking staat dat edelgist van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur bevat. Goed voor je metabolisme, tegen vermoeidheid en je schijnt er mooi glanzend haar en sterke nagels van te krijgen. Ehh, dit heb ik zelf nog niet zo gemerkt maar oké. Edelgist bevat van nature géén B12, dit is een misverstand dat de wereld in is geholpen. Ik denk door vegans die gewoon een excuus zochten om extra veel edelgist te eten. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, maar het klopt dus niet.
Als je de edelgistvlokken gebruikt vanwege de vitamines die ze bevatten, kun je het beter niet verwarmen. Deze gaan namelijk voor een groot deel verloren door de verhitting. Maar als je ze -net als ik- als smaakmaker gebruikt, kun je er uiteraard gewoon mee doen wat je wil.

Pasta pesto

(Geheim ingrediënt in deze super lekkere  pasta pesto met plantaardige kip? Juist, edelgistvlokken!)

Wat doe je er eigenlijk mee?

Hoe smaken die gekke vlokken nu eigenlijk? Ik zou het zelf als kaasachtig en hartig omschrijven. Nee, je proeft niet gelijk een stukje Old Amsterdam als je de vlokken eet. Maar ik vind dat ze echt wel een vleugje kaasaroma bevatten.
Ik zou ook niet een eetlepel edelgist zo in je mond stoppen. Daar is het niet voor gemaakt, het moet echt ergens over- of doorheen.
Je kunt edelgistvlokken gebruiken als topping op warme gerechten zoals pasta, lasagne en chili sin carne. Ik gebruik het zelf ook vaak door warme gerechten heen, om een hartige smaak te krijgen. Bijvoorbeeld door de soep (deze aardappel preisoep en maissoepof door de pastasaus heen (in dit recept voor pasta met spinaziepesto bijvoorbeeld).
Maar het smaakt ook heel goed bij bijvoorbeeld een koude salade, of over een boterhammetje met avocado heen. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op!

vegan risottoballetjes

(Ook in deze ontzettend lekkere  risottoballetjes zitten de edelgistvlokken verwerkt, voor een extra hartige smaak.)

Waar koop je het?

Zoals je vast wel weet, kook ik graag met producten die gewoon bij de supermarkt op de hoek verkrijgbaar zijn. Edelgistvlokken zijn daar wel een uitzondering op, ze zijn namelijk iets lastiger verkrijgbaar. Maar ik ga je een aantal tips geven:

 • In de grotere winkels van Albert Heijn kun je ze kopen van het merk Bio Today, daar kosten ze bijna €4 voor iets meer dan 100 gram.
 • Bij mijn woonplaats heb je een Care Center, hier koop je ze van het merk Natufood. Je kunt dit merk ook via internet bestellen bij bijvoorbeeld deonlinedrogist.nl. Rond de €4 voor 150 gram.
 • En tip nummer 3 is Ekoplaza, hier koop je een bus van 200 gram voor een tientje. Biologisch, dat dan weer wel.

Zoals je ziet is het niet een heel goedkoop product. Maar desondanks ik het bijna overal overheen gooi, is het toch vrij zuinig in gebruik moet ik zeggen.

Ik ben groot fan! Mijn zoon niet. En dat is mooi, lekker meer voor mij dus.

Heb jij wel eens van edelgistvlokken gehoord en in welk gerecht gebruik jij ze het liefst? Laat het even weten in de comments!

 

9 Comments

 • Louise.vd.werff@live.nl'
  Reply Louise 29 augustus 2018 at 08:28

  Aangezien edelgist vrij prijzig is ben ik hoopvol op zoek gegaan naar andere verkopers. De goedkoopste was online, bij denotenshop.nl kun je online 300 gram voor 3,95 bestellen. Je krijgt het in een super handige zak die je met een sluitstrip weer kunt afsluiten! Daarnaast hebben ze een groot assortiment rauwe noten en dergelijke dus echt een aanrader.

 • info@thegreenguide.nl'
  Reply Mariëlle 29 augustus 2018 at 18:34

  Haha ik heb dit laatst nog opgezocht, want mijn collega snapte niet wat ik in godsnaam over mijn salade gooide en ik wist niet hoe ik het uit moest leggen 😛 Maar ik ben dus ook fan!

 • frenvandijk@gmail.com'
  Reply Fren van Dijk 5 september 2018 at 18:43

  pit-pit.com/edelgist-vlokken.html hier zijn de prijzen ook beter.

 • kn0tje@hotmail.com'
  Reply Marianne Rijn 30 december 2019 at 08:52

  Hoi hoi, ik heb even een vraagje, ik woon in het buitenland en ben sinds kort ook op de vegantour (had o.a. Gamechangers gekeken en besloot het eens te gaan proberen) en het bevalt me prima, ik sta er van versteld dat je toch nog zoveel lekkere dingen kunt eten. Maar Edelgistvlokken, heeft er iemand enig idee hoe dit in het Engels heet? (Google translate geeft niet echt een hoopvol resultaat)

  • kn0tje@hotmail.com'
   Reply Marianne Rijn 30 december 2019 at 08:53

   Ik heb het gevonden Nutritional yeast. Had even beter moeten zoeken dus 😉

 • jetvliert@gmail.com'
  Reply Jet 30 december 2019 at 19:14

  Wij zijn hier ook fan! We strooien het over de spaghetti, de risotto en bijna alle stamppotten. Heerlijk!

 • anaeduardhartog@gmail.com'
  Reply Ana Hartog 6 februari 2020 at 09:30

  Heel nuttig informatie, dank jullie wel.
  Fijne dag en tot ziens

 • Jeroenraalte@hotmail.com'
  Reply Jeroen Hageman 16 juni 2020 at 18:48

  Goedkoop verkrijgbaar bij Kruidvat.

 • leonierenniers@gmail.com'
  Reply Leonie Renniers 21 november 2020 at 11:30

  Ik heb een vraag zag dat er pinda’s doorheen zaten klop dat. Mijn man is allergisch voor pinda’s dus dan kan ik het niet gebruiken.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.