Waarom ik niet meedoe met de minimalisme challenge

19 januari 2018
minimalisme challenge

Het lijkt de laatste jaren een echt trend te zijn: minimalisme. Je hebt er daarom vast wel eens over gehoord. Minder spullen, bewuster nadenken over je koopgedrag, terug naar de basis, enz. Er bestaat ook een heuse minimalisme challenge, waarbij je iedere dag een item wegdoet. Op de eerste dag 1, op de tweede dag 2, op de derde dag 3.. Uiteindelijk heb je dus een ontzettend grote berg van bijna 500 spullen. Klik snel verder om te lezen waarom ik hier niet aan mee ga doen!

De minimalisme challenge en mijn consumptiegedrag

Laat ik dan maar bij het begin beginnen, ik ben nogal gevoelig voor marketing en trends op het gebied van spullen. Als ik via bedrijven op social media een mooie foto voorbij zie komen met een leuk product en daarbij een pakkende tekst? Grote kans dat ik het ga kopen. Staat er een aantrekkelijke review op een blog van een verzorgingsproduct? Dat ligt dan de volgende dag in mijn mandje bij de drogist. Die streng van katoenen bolletjes met lichtjes erin? Moest ik hebben en heb ik dus ook. Ik hou blijkbaar gewoon van producten voor mijn huis, mijzelf.. vind ik gewoon leuk om te kopen/hebben! Niet dat het echt nodig is, maar tóch doe ik het.

En ja, dan heb je dus allemaal spullen in huis liggen. Terwijl er regelmatig spullen bijkomen. Dus wat doe ik met de spullen die ik niet meer gebruik of op uitgekeken ben? Die gaan in een doos en naar zolder. Ik denk dat je wel kunt raden hoe mijn zolder er ondertussen uitziet.. Weggooien vind ik dan ook weer zonde. In mijn achterhoofd is er toch altijd een stemmetje dat fluistert ‘Sanne, gooi het nou niet weg! Misschien ga je het nog eens gebruiken. Ooit..’. Mag jij 3x raden hoe vaak ik iets van zolder heb gepakt en toch weer mee heb genomen naar beneden? Precies. Nooit.

En wat gebeurt er wanneer je niet meer precies weet hoeveel spullen je in huis hebt? Dan komt het wel eens voor dat je spullen dubbel koopt. Oeps. Die vervolgens ook weer op zolder belanden.

Eigenlijk is dit artikel niets meer en niets minder dan een opsomming van mijn slechte eigenschappen geworden.. Maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar blijkbaar en dat gaat niet echt samen met minimalisme. Wat overigens niet betekent dat ik niets wil veranderen, ik heb als goed voornemen om tóch wat bewuster te gaan nadenken over mijn consumptiegedrag. En volgend jaar wil ik gaan verhuizen, dan ga ik echt eens goed en kritisch door mijn spullen heen. Beloofd. Maar de minimalisme challenge? Nee, die is gedoemd te mislukken en (op dit moment) niets voor mij!

You Might Also Like

4 Comments

 • lindavanroij@gmail.com'
  Reply Linda - Zaailingen 19 januari 2018 at 10:42

  Minimaliseren gaat me soms ook té ver, maar flink minderen vind ik wel erg belangrijk. Niet alleen voor mezelf, maar spullen kopen heeft een enorme impact op ons planeetje, klimaatverandering, ontbossing etc. en daarmee uiteindelijk ook dierenwelzijn. Als je erover wil lezen, kan ik je van harte het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn aanbevelen.

  • Reply Sanne 19 januari 2018 at 18:32

   Daar heb je helemaal gelijk in Linda! Als vegan ben ik al goed bezig (al zeg ik het zelf), maar het kan natuurlijk altijd beter. Bedankt voor je tip, ik heb het opgeslagen! 🙂

 • info@thegreenguide.nl'
  Reply Mariëlle 19 januari 2018 at 11:30

  Ik denk dat je er juist wél wat aan zou hebben, omdat het je heel bewust maakt! Minimalisme heeft voor mij echt ontzettend veel opgeleverd. En je hoeft het natuurlijk niet per se met de minimalism challenge te doen. Je kunt ook gewoon eens op een vrije dag bijvoorbeeld je kledingkast uitzoeken en dan de badkamer en dan de zolder, ik noem maar iets! Mocht je inspiratie zoeken, ik heb er al meerdere video’s en artikelen over geschreven. Ik heb zelf ook nooit de challenge gedaan, want daar had ik geen geduld voor XD Ik wilde het gewoon gelijk HUP doen!

  • Reply Sanne 19 januari 2018 at 18:33

   Dat is waar Mariëlle, ik moet eens een keer goed door m’n spullen heengaan. Probleem is alleen wel dat ik steeds meer nieuwe dingen erbij koop.. Maar ik ga eens rondkijken op je website, bedankt!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.