Verwarrend! 5 vegan vragen over etiketten

26 november 2017
vegan vragen over etiketten

Toen ik net vegan was geworden was dit echt wel ontzettend verwarrend, al die verschillende etiketten! Hoe weet je nu welke e-nummers vegan zijn, hoe het ook alweer precies zit met die eiwitten en natuurlijk de állerbelangrijkste vraag: zijn oreo’s nu wel of niet vegan?! 😉 Ik heb 5 vegan vragen over etiketten voor je op een rijtje gezet. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips en dat het boodschappen doen nét even iets makkelijker gaat worden!

5 vegan vragen over etiketten

Zijn oreo’s wel vegan? Er staat op dat ze melk kunnen bevatten!

Het kan inderdaad verwarrend overkomen als er op een etiket staat dat het product melk/ei/en ga zo maar door kan bevatten. Betekent dit dat het er ook daadwerkelijk in zit? Nee! Het is wel zo dat dit product in een omgeving wordt gemaakt waar ook producten worden gemaakt die wel melk of eieren bevatten. Er is dus een minimale kans op kruisbesmetting in de fabriek en dit is eigenlijk alleen belangrijk als je intolerant/allergisch bent voor melk/eieren. Maar het risico is echt verwaarloosbaar. Fabrikanten zijn verplicht om dit dan op de verpakking te vermelden. Dus, die oreo’s kun je gewoon eten!

 

Ik zie soms ergens melkzuur op staan, maar dat is toch niet vegan?

Jawel! Melkzuur (oftewel E270) is een volledig plantaardig conserveringsmiddel dat gisting tegengaat. Melkzuur bevat echter geen melk en daardoor kun je dit als vegan gewoon consumeren. Misschien hebben ze aan dit product de naam melkzuur gegeven, omdat het van nature als in zuivelproducten voorkomt. Maar het wordt dus niet uit zuivelproducten gewonnen om vervolgens te verwerken in andere producten.

 

Een soja-eiwit is toch niet vegan, er staat nota bene eiwit bij!

Eiwitten kunnen zowel plantaardig als dierlijk zijn. Het is een fabeltje dat een eiwit altijd dierlijk is. Dit fabeltje komt misschien ook wel door de letterlijke betekenis van de naam, het eiwit van een ei. Maar eiwitten zitten in ontzettend veel plantaardige producten, in groente/fruit/peulvruchten/noten/zaden/enz. Op een etiket bij de voedingswaarden kun je precies zien welk percentage eiwit er in een product zit. En bij de ingrediënten op een verpakking kun je terugvinden of het om dierlijke of plantaardige eiwitten gaat.

 

Op mijn etiket staat vitamine D, daar is toch niets dierlijk aan?

Dit is wel een instinker, want de naam vitamine suggereert misschien wel dat het om een gezonde en plantaardige voedingsstof gaat. Dit is echter niet correct, vitamine D is vrijwel altijd gemaakt van schapenwolvet. Wil je echt zeker weten dat de vitamine D op je verpakking vegan is, zoek dan even goed op de verpakking of dit er expliciet bij staat geschreven. Staat er het woord ‘vegan’ op de verpakking of het V-label keurmerk? Dan mag je ervan uitgaan dat de vitamine D van plantaardige oorsprong is. Anders helaas niet.

 

Ik zie door de e-nummers het bos niet meer…

Begrijp ik helemaal! Er zijn zó enorm veel E-nummers, het is bijna niet te doen de plantaardige varianten uit je hoofd te leren. Ik kan hier nu een heel lijstje plaatsen met E-nummers die plantaardig of dierlijk zijn, maar er zijn gelukkig al een aantal websites die dit al gedaan hebben. Ik verwijs je daarom graag door naar veganisme.org of wiki.veganisme.org, hier kun je de lijstjes vinden. Maak er anders een printscreen van met je telefoon, zo heb je in de supermarkt altijd een handig lijstje bij de hand.

Ik hoop dat je iets aan deze vegan vragen over etiketten hebt gehad! Heb je nog meer tips? Deel ze dan vooral met de rest van mijn lezers onderaan deze blogpost in de reacties! 🙂

You Might Also Like

4 Comments

 • info@gekopmakeup.nl'
  Reply Mariëlle 26 november 2017 at 09:53

  Goed en handig artikel! Ik weet het inmiddels gelukkig wel, maar voor beginners is het mega handig!

  • Reply Sanne 26 november 2017 at 09:59

   Dankjewel Mariëlle! Het zijn inderdaad van die instinkers die je net even moet weten. 😉

 • Marcel_debbie@hotmail.com'
  Reply Debbie 26 november 2017 at 15:49

  Bedankt voor de tips, heel handig voor mij als beginnende vegan! Ik heb nog een tip voor anderen: download de app vegan additives…hier kun je alle E nummers (en op naam) opzoeken…is wel in het Engels maar de app geeft heel duidelijk aan of iets wel of niet vegan is.

  • Reply Sanne 26 november 2017 at 15:51

   Die app ken ik nog niet Debbie, bedankt voor de tip! 🙂

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.