Vegan quiche van tofu, tomaat, kaas en basilicum

4 april 2017
Vegan quiche

Ik dacht dat ik nooit meer quiche zou kunnen eten. Want wat is de basis van een quiche? Juist ja, eieren. Maar toen ik dit recept voorΒ scrambled tofuΒ maakte, kwam ik erachter dat tofu een goede vervanging kan zijn voor eieren. Zo ook in dit recept. Deze vegan quiche is lekker bij het avondeten, maar ook heerlijk om de volgende dag koud te eten als lunch.

Ik heb de quiche vrij simpel gehouden met tomaten, bosui, vegan kaas en verse basilicum als smaakmakers. Maar gebruik ook eens andere groenten als vulling. Hou daarbij wel rekening dat sommige soorten (bijvoorbeeld champignons) veel vocht bevatten, dit moet je er dan wel goed uitknijpen. Want als het mengsel te nat wordt, kan het in de oven niet goed opstijven. Als je de vegan kaas gebruikt, zou je de edelgistvlokken eventueel ook weg kunnen laten. Maar ik vind dat het de structuur van de quiche net even wat steviger maakt. Je kunt er ook voor kiezen om kant en klaar hartig deeg te gebruiken, net waar je zin en tijd voor hebt.

 

IngrediΓ«nten voor 3 Γ  4 personen

  • 200 gram speltmeel
  • 100 gram koude plantaardige margarine
  • 3 eetlepels koud water
  • 1 blok tofu 500 gram, ik gebruik Vivera
  • 2 stengels bosui in ringetjes
  • paar handen kerstomaatjes
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 100 gram vegan kaas, ik gebruik Wilmersburger pizzaschmelz (te koop bij Jumbo en Ekoplaza)
  • 1 teentje knoflook
  • 3 handjes verse basilicum, met steel en al
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • peper & zout
  • mengkom
  • keukenmachine
  • langwerpige quichevorm

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch).
  • We beginnen met het hartige deeg. Doe de speltbloem en de margarine samen met een flinke snuf zout in een mengkom. Meng dit met je hand tot het een kruimelig deeg is geworden. Voeg nu 3 eetlepels koud water toe en meng dit verder tot een samenhangend deeg. Maak hier een bol van, verpak dit in vershoudfolie en laat dit een half uur in de koelkast rusten.
  • Knijp zoveel mogelijk vocht uit de tofu en doe dit in de keukenmachine. Voeg hier ook de edelgistvlokken, de paprika- en kerriepoeder, de knoflook en een flinke snuf peper en zout aan toe. Mix dit met de keukenmachine door elkaar tot het een pasta is geworden. Is het nog te brokkelig? Voeg dan een klein beetje water toe, zodat het mengsel minder droog wordt.
  • Snij nu de kerstomaatjes door de helft en voeg dit aan de tofupasta toe, net als de vegan kaas en de ringetjes bosui. Roer dit goed door elkaar.
  • Vet de quichevorm in met een beetje margarine of olie. Je kunt nu het deeg uitrollen met een deegroller, of gewoon je handen gebruiken. Bekleed nu de vorm met het deeg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem.
  • Doe nu het tofumengsel in de vorm, verdeel het goed in alle hoekjes. Bak dit in de oven voor ongeveer 30 minuten.
  • Als de korst goudbruin is, is je vegan quiche klaar.

 

Vegan quiche

 

Eet smakelijk!

Heb jij wel eens zelf een vegan quiche gemaakt?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply