Vegan lasagne van geroosterde paprika en gegrilde courgette

12 maart 2017
Lasagne

Lasagne is hier thuis een favoriet gerecht. Heerlijk rijk en vol smaak. Zodra ik het de oven inschuif, vult de keuken zich met die lekkere specifieke geur en kan ik niet wachten tot het belletje van de oven afgaat. Joris is gek op de combinatie van lasagnebladen en tomatensaus. En ongemerkt krijgt hij ook nog eens een hoop groente binnen, fijn!

Omdat mijn lasagne vrij laag is gebleven doordat ik maar 2 lagen lasagnebladen gebruik, is het geschikt voor 2 à 3 personen. Als je dit recept voor 4 personen wil maken, zou je de lasagne extra kunnen vullen met nog 1 à 2 extra lagen lasagnebladen. Je kunt ervoor kiezen om de paprika niet te roosteren en de courgette niet te grillen, maar dit is echt bepalend voor de smaak! Het is de moeite waard om dit wel te doen, trust me. Over de volgorde: voordat je aan de tomatensaus gaat beginnen, verwarm je alvast de oven voor op 220 graden. Als je de tomatensaus 20 minuten laat inkoken, schuif je alvast de paprika’s in de ovenschaal de oven in. Dit is dan klaar tegen de tijd dat je tomatensaus ook klaar is.

Ingrediënten tomatensaus

  • 1 kg tomaten, ik gebruik roma tomaten vanwege de lichtzoete smaak
  • 1 verpakking vegan rul gehackt van de Vegetarische Slager
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 handjes verse basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • zout & peper
  • olijfolie
  • water
  • staafmixer

Bereiding

  • Kerf met een mes een kruisje in de bovenkant van de tomaten en leg 1 minuut in kokend heet water. Leg ze hierna gelijk 1 minuut in ijskoud water. Hierdoor laat het velletje van de tomaten makkelijker los, haal dit eraf. Snij in blokjes en leg apart.
  • Fruit de ui in 1 eetlepel olijfolie op laag vuur in een hoge pan voor 9 minuten, voeg in de laatste minuut de knoflook toe.
  • Voeg de tomatenblokjes toe, samen met een glas water.Voeg nu ook de Italiaanse kruiden en een snuf peper en zout toe en laat dit 20 minuten met de deksel erop zachtjes koken. Af en toe roeren.
  • Voeg de verse basilicum toe en warm dit nog een minuut door. De saus mag nog best vrij vloeibaar blijven (niet zo vloeibaar als water), anders worden de lasagnebladen straks niet gaar.
  • Ga er nu even met de staafmixer doorheen, de saus hoeft niet helemaal glad te zijn.
  • Voeg nu het rul gehackt toe, samen met 3 eetlepels edelgistvlokken. Roer dit goed door de saus heen en leg apart voor later in dit recept.

 

Ingrediënten lasagne

  • 2 rode paprika’s
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • lasagnebladen
  • olijfolie
  • optioneel: vegan kaas, ik gebruik Wilmersburger (verkrijgbaar bij o.a. Jumbo)
  • 2x een grote ovenschaal (of tussendoor even afwassen)
  • grillpan

Bereiding

  • Leg de paprika’s in een ovenschaal en zet ze in de voorverwarmde oven van 220 graden voor 30 à 40 minuten. Hierna kun je het velletje eraf halen en de zaadlijsten eruit verwijderen, snij ze dan in lange en brede banen. Pas op, want dit is erg heet! Leg apart voor straks.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  • Snij ondertussen de courgette in de lengte in plakken. Leg de plakken op keukenpapier en bestrooi beide kanten lichtjes met zout. Hierdoor verliezen ze hun vocht zodat je ze straks beter kunt grillen. Na 10 minuten goed droog deppen met keukenpapier
  • Laat een grillpan goed heet worden. Bestrijk de plakken courgette lichtjes met olijfolie en leg ze in de grillpan, grill ze aan beide zijden. Leg apart voor straks.
  • Nu gaan we beginnen met het opbouwen van de lasagne in de ovenschaal. Begin met een laag tomatensaus en leg daar een laag lasagnebladen op. Daar overheen weer een laag saus en dan de plakken gegrilde courgette. Hier weer saus overheen, een laag lasagnebladen en weer een laag saus. Bovenop leg je de banen paprika.
  • Ik had nog wat vegan kaas in de koelkast liggen, dit heb ik eroverheen gedaan.
  • Schuif de ovenschaal voor 45 minuten in de oven. Laat het hierna 5 minuten rusten op een rooster, voordat je de lasagne gaat aansnijden.

 

Lasagne

 

Eet smakelijk!

Welke groenten gebruik jij het liefst in de lasagne?

You Might Also Like

1 Comment

  • liloorvdb@gmail.com'
    Reply Liselotte 16 januari 2019 at 14:57

    Hi Sanne, ik heb 2 weken geleden je lasagne gemaakt. Had nog nooit lasagne gemaakt…!!! Hij was suuuuper lekker! Wat alleen niet goed ging, is dat hoeveelheid. Er staat in je recept niet de grootte van de overschaal. Ik heb een relatief normale grootte van ovenschaal (vind ik, gebruik m al jaaaren). Bij het vullen ervan, kon ik maar 1 laag lasagnebladeren gebruiken (dus 1 laag saus, 1 laag bladeren en nog net 1 laag saus). In dat opzicht was het dus niet een echte full blown lasagne. Wellicht een tip om de afmeting van ovenschaal erbij te zetten? Voor mijn ovenschaal heb ik in ieder geval de dubbele hoeveelheid nodig van de ingredienten en dat ga ik dan volgende keer ook doen. Dank voor je overheerlijke recept!! Namaste 🙏🏻

  • Leave a Reply