Vegan junkfood lover of juist een vegan health freak?

25 juni 2018
vegan junkfood

Je hebt de vegan junkfood lover en de vegan health freak. Oké, dan heb je ook nog vegans die hier tussenin vallen. En ook nog vegans die bijvoorbeeld alleen maar gras eten, maar die laat ik vandaag buiten beschouwing. Staat vegan eten gelijk aan gezond eten en wat vind ik eigenlijk van die stereotypes? Daar ga ik het vandaag over hebben, klik snel verder!

Vegan junkfood vs whole food plant based

Eigenlijk zijn vegans net gewone mensen. De één let extreem op wat hij in z’n mond stopt en de ander eet alles wat maar voor het grijpen ligt. En dat kan met plantaardig eten natuurlijk net zo goed als met niet-plantaardig eten. Je hebt wel 2 stromingen die ik er op bijvoorbeeld social media echt uit vind springen: whole food plant based en junkfood.

Whole food plant wattes, hoor ik je denken? Kort gezegd eet iemand op deze manier zoveel mogelijk onbewerkte producten in hun meest natuurlijke vorm. Dus geen geraffineerde suikers, pakjes, zakjes en geconcentreerde oliën. Wat mag je dan nog wel? Groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden, etc. Heel gezond dus!

Maar dat vegan eten echt niet gelijk staat aan gezond eten, bewijst wel het vegan junkfood. Je hebt tegenwoordig ontelbaar veel vleesvervangers in de supermarkt liggen. Deze bevatten vaak best wel wat suikers, vetten en dus calorieën. En niet alleen dat, maar wat dacht je bijvoorbeeld van friet met een flinke klodder saus? Is natuurlijk ook gewoon vegan. Ben & Jerry’s ijs? Er liggen gewoon 3 soorten vegan varianten in de diepvries. Allemaal 100% plantaardig. Is het gezond? Nee, niet echt. Is het lekker? Zeker!

Doe vooral waar jij je goed bij voelt

Wie mij een beetje kent, weet dat ik niet vies ben van een portie vegan junkfood. Maar onbewerkte maaltijden kan ik zéker ook waarderen. Ik zou niet alleen voor junkfood kunnen kiezen, dan groei ik echt binnen een mum van tijd dicht. En whole food plant based zou ik misschien een paar dagen vol kunnen houden, maar op den duur heb ik toch trek in dat witte pistoletje met vegan filet americain van De Vegetarische Slager (klik op de groene link voor mijn review). Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je gevarieerd eet, alles met mate. En er zijn periodes dat ik dit advies zelf wat meer zou moeten opvolgen. Dat durf ik best toe te geven.

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat jij kiest voor een dieet waar jij je zelf fijn bij voelt. En kijk dan ook écht eerlijk naar hoe je je voelt. Zeg je je prima te voelen dat je best veel junkfood naar binnen werkt, maar baal je daarna toch stiekem een beetje van jezelf? Of leef jij op enkel groente en fruit maar zou je toch wel eens een lekker broodje kroket willen eten? Probeer dan na te gaan waarom je je eetgedrag niet afstemt op wat je eigenlijk zou willen. Wat houdt je tegen, waar ben je bang voor? Wees niet bang om dit eens in bijvoorbeeld een vegan Facebookgroep te gooien, of om er eens met je huisarts over te praten als je dit toch best een moeilijk onderwerp vind. Of ben je juist inspiratieloos? Kijk dan eens op Instagram! Genoeg lekkere recepten en gerechten om te ontdekken en uiteindelijk zelf ook van te genieten.

Hoe eet jij het liefst? Junkfood, whole food plant based of kies je juist voor de gulden middenweg?

 

Geen zorgen, dat is natuurlijk geen echte biefstuk op de foto! Het is uiteraard een plantaardige variant met gebakken champignons en uien. Over lekker junkfood gesproken!

You Might Also Like

4 Comments

 • info@thegreenguide.nl'
  Reply Mariëlle 25 juni 2018 at 20:37

  Ik ben de health freak haha XD Maar ik voel me daar erg goed bij en geniet op zijn tijd ook zeker van wat lekkers!

  • Reply Sanne 8 juli 2018 at 21:10

   Je moet doen waar jij je goed bij voelt toch! 🙂

 • sarahherforth5@gmail.com'
  Reply Sarah 26 juni 2018 at 11:29

  Ik ben zelf erg van de balans, maar over het algemeen eet ik erg gezond. Ik ben zelf gek op koken en nieuwe recepten uit proberen, iets afhalen doe ik bijvoorbeeld bijna nooit. Tijdens mijn maaltijden let ik erop dat ik veel groente en fruit eet, bij tussendoortjes kan ik dan voor een stukje taart of een lekker bolletje vegan B&J gaan 🙂

  • Reply Sanne 8 juli 2018 at 21:11

   Een bolletje vegan B&J’s gaat er altijd wel in! 😀

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.