“Vegan? Doe even normaal zeg, dat is veel te extreem!”

2 februari 2018
negatieve reacties

Heb jij wel eens negatieve reacties gekregen toen je vertelde dat je veganist wilde worden, of misschien al bent? Of durf je het zelfs niet te vertellen omdat je bang bent voor commentaar? Ik geef je een steuntje in de rug met een paar tips!

Heb je mijn vegan bingo trouwens al eens gezien? Daarin heb ik de 24 meest gehoorde negatieve opmerkingen gezet. Als grapje natuurlijk, maar voor sommige vegans (of vegans to be) is dit helaas wel de realiteit. Ik heb zelf gelukkig nooit vaak negatieve reacties gekregen. Waarom krijgt de ene vegan dit wel en de ander niet? Ik heb echt geen idee, maar ik wil je wel wat tips geven hoe je hier mee om kunt gaan!

Negatieve reacties? Zo ga je ermee om!

Ben je iemand die gelijk een reactie terug kan geven, of meer zo’n iemand die -als de situatie al voorbij is- pas ‘s avonds in bed een gevat antwoord bedenkt? Ik ben vaak een combinatie van beide trouwens, ik heb zo mijn goede momenten. 🙂 Anyway, de techniek die ik vaak op vervelende opmerkingen in het algemeen toepas, is als volgt: Dus, je gesprekspartner maakt een vervelende opmerking –> jij zegt duidelijk ‘Waarom maak je zo’n vervelende opmerking? Ik vind dat niet leuk/ervaar het als kwetsend/enz.’ –> gesprekspartner krijgt een spiegel voorgehouden en denkt na over zijn gedrag. Dit werkt confronterend en is vaak al genoeg om het gesprek op een heel andere toon voort te kunnen zetten.

Ik probeer altijd in te schatten of iemand alleen maar een beetje wil stangen of dat iemand echt oprecht is geïnteresseerd en het gewoon horkerig brengt. In het eerste geval ga ik echt geen gesprek aan, die kan mooi de boom in. Laat je niet verleiden tot toch een uitleg geven, dat heeft met deze mensen gewoonweg geen zin, je wint er niets mee en het levert jou alleen maar frustratie op. In het tweede geval pas ik dus bovenstaande techniek toe en doe ik daarna mijn best om mijn beweegredenen uit te leggen. Ik heb dit nog maar een paar keer meegemaakt, maar eigenlijk leidt dit altijd tot een prettig gesprek.

Mocht je het nou toch eng vinden en eens willen sparren met anderen hoe zij met dit soort situaties omgaan, kan ik je van harte aanraden om je aan te sluiten bij een vegan Facebookgroep. Er zijn er verschillende, kijk gewoon even waar jij je thuis voelt en welke het beste bij jou past. Altijd fijn om met andere vegans te praten over herkenbare dingen! Heel veel succes en ik weet zeker dat jij die negatieve reacties zo in de kiem kan smoren!

You Might Also Like

4 Comments

 • info@thegreenguide.nl'
  Reply Mariëlle 2 februari 2018 at 10:31

  Héle goede tip, die kon ik echt gebruiken. Het enige vervelende aan veganisme vind ik de reacties van anderen. Gisteren ook weer, Mariëlle bak je een ei voor me? Ik zei: ik heb geen ei in huis, dat weet je. Woaaaah maar een ei, wat maakt dat nou uit. Ik heb maar niet gehapt 😉 Ik ben zo iemand die inderdaad achteraf met een gevatte opmerking komt…

  • Reply Sanne 2 februari 2018 at 17:26

   Haha, ja ik snap dat de verleiding soms groot is. 😀

 • info@lazybird.be'
  Reply Lazy Bird 2 februari 2018 at 10:39

  Ik vroeg mijn moeder om te komen eten, haar antwoord: ‘Kikkererwten zeker?’…. Aaaaargh!

  X Lazy Bird

  • Reply Sanne 2 februari 2018 at 17:27

   Haha! En ze zijn juist zo lekker.. 😀

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.