Vegan curry met kokos, zoete aardappel, kikkererwten en spinazie

23 oktober 2018
curry

Wel eens een curry gemaakt? Ik pas sinds ik vegan ben, maar ik heb de schade ruimschoots ingehaald. Want wat is dit ontzettend lekker! Je kunt er dan ook alle kanten mee op. Kies bijvoorbeeld voor een pittige curry met rode peper, een kruidige curry of juist een romige. Ik laat je vandaag zien hoe ik een vegan curry maak op basis van kokosmelk met tomaten, kikkererwten, spinazie en zoete aardappel.

De echte Aziatische curry heeft als basis een pasta, gemaakt van verschillende kruiden en specerijen die worden fijngewreven in de vijzel. Bij dit recept gebruik ik de kruiden rechtstreeks in de pan, dit is dan ook meer een Westerse versie. Ik serveer de curry met pandanrijst, deze rijst heeft meer smaak dan gewone rijst. En die geur in combinatie met die van de curry… heerlijk!

 

Ingrediënten voor 2 à 3 porties curry

  • 1 blik kikkererwten 400 gram
  • 1 blik tomatenblokjes op sap 400 gram
  • 4 kleine zoete aardappels (of 3 medium of 2 grote)
  • 3 flinke handen verse spinazie (ongeveer 150 gram)
  • 1 grote teen knoflook, geperst
  • 1 ui
  • stukje gemberwortel van ongeveer 2 cm, in fijne blokjes
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • halve theelepel gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels garam masala (ik gebruik die van Jonnie Boer, deze is zonder toegevoegd zout)
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • flinke hand koriander, gescheurd
  • sap van een halve limoen
  • zout naar smaak
  • optioneel ter garnering: klein handje grof gehakte cashewnoten per persoon
  • lepeltje kokosolie om in te bakken
  • pandanrijst voor 2 à 3 personen
  • 2x kookpannetje (of 1, deze kun je na het koken van de zoete aardappels voor de rijst gebruiken)
  • grote wok of hoge pan

Bereiding

  • Schil eerst de zoete aardappels en snij in kleine blokjes, kook dit voor 10 minuten.
  • Kook de pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Terwijl je op bovenstaande wacht, ga je verder met het recept.
  • Snij de ui in blokjes. Laat de kokosolie warm worden op middelhoog vuur en fruit hier de ui in voor 5 minuten.
  • Voeg nu de knoflook, gember en alle kruiden en specerijen (behalve de koriander en het zout) toe en bak dit 1 minuut mee terwijl je blijft roeren.
  • Nu mag het blik tomatenblokjes er in z’n geheel bij, dit mag 2 minuten meebakken zodat de tomaten kunnen ontzuren (tomaten uit blik smaken soms een beetje zurig, door het meebakken haal je dit er uit, dat heet dus ontzuren).
  • Voeg nu de kokosmelk, de blokjes zoete aardappel, spinazie en kikkererwten toe. Zet het vuur iets hoger en laat dit inkoken tot de curry de juiste dikte heeft. Dit duurt bij mij ongeveer 20 minuten, maar is afhankelijk van de temperatuur van je (gas)fornuis. Niet vergeten af en toe in de pan te roeren.
  • Voeg tot slot het limoensap en de koriander toe. Proef dit en voeg naar smaak zout toe.
  • Serveer met de pandanrijst, cashewnoten, extra limoen en koriander.

 

curry

 

Zin in een andere curry?

Probeer dan eens deze linzencurry met aubergine en tomaatmaiscurry met paprika of deze lekkere bloemkoolcurry!

Eet smakelijk!

Ga jij deze lekkere vegan curry ook maken en hoe is het geworden? Laat het weten in de comments of tag mij in een foto met jouw zelfgemaakte creatie via Instagram. Je kunt dit recept ook op je eigen social media delen d.m.v. de groene social media buttons onder dit bericht!

You Might Also Like

9 Comments

  • eliseisselman@hotmail.com'
    Reply Elise 1 juli 2017 at 19:40

    Het gerecht was erg lekker. Ik heb het geserveerd met naanbrood. Aangezien ik het wat nattig had kon ik lekker dippen met brood. Had jij dit ook? Heb ik vaker met curry gerechten. Maar de smaak was top.

    • Reply Sanne 2 juli 2017 at 09:47

      Hoi Elise,
      Klopt hoor, curry’s blijven altijd wat vloeibaar. Maar door de rijst die ik er vaak bij eet, wordt dat altijd goed opgenomen waardoor het niet nat blijft. Maar met naanbrood kun je het inderdaad lekker dippen!
      Leuk dat je het hebt gemaakt! 🙂

    • Paula-Geurtzen@hotmail.com'
      Reply Paula 9 mei 2018 at 14:06

      Had je zelf naanbrood gemaakt of gekocht? Want ik weet niet zo goed waar ik veganistisch afbaknaanbrood kan kopen.

  • vvv.jeannette@ziggo.nl'
    Reply Jeannette 1 september 2017 at 23:02

    Ik vind koriander naar zeep smaken? waar kan ik doir vervangen, of beter gewoin weglaten?

    • Reply Sanne 1 september 2017 at 23:30

      Haha, dat schijnen sommige mensen inderdaad te hebben Jeannette! Mijn zoon houdt er ook niet van. In dat geval zou ik het gewoon weglaten, of je kunt eventueel vervangen door platte peterselie. Peterselie smaakt natuurlijk niet hetzelfde als koriander, maar het geeft het gerecht wel net wat meer diepte qua smaak. Maar nogmaals, gewoon weglaten lijkt mij ook prima! 🙂

  • s.thatcheda@gmail.com'
    Reply Sanne 23 mei 2018 at 18:36

    Heerlijk recept dankjewel!
    Ik heb het met bloemkoolrijst gegeten, ook echt een aanrader!!

    • Reply Sanne 26 mei 2018 at 17:11

      Dat klinkt ook heel lekker! 🙂

  • m.a.e.lageweg@students.uu.nl'
    Reply Eline 17 september 2018 at 10:22

    Ik ga dit vanavond maken, ik kan niet wachten!

  • moniquelkk@gmail.com'
    Reply Annette 26 september 2018 at 11:46

    Ziet er lekker uit! Ga het vanavond maken. De hoeveelheid zout kan ik met de Garam Masala van Jonnie boer zelf bepalen; heel belangrijk voor mij als hartpatient.

  • Leave a Reply