Vegan burger van kidneybonen, ui, panko en kruiden

26 maart 2017
Burger

Broodjes hamburger, ik ken niemand die daar niet gek op is. Mij leek het leuk om eens zelf een burger te maken, in plaats van de kant en klare burgers uit de supermarkt te gebruiken. Het was even goed zoeken naar de verhoudingen, maar ik denk dat deze burgers aardig gelukt zijn. Dit vind ik nu typisch weekend-bord-op-schoot eten. Dus ik zet alle ingrediënten in de keuken op het aanrecht neer en iedereen kan zelf de broodjes burger beleggen met z’n favoriete toppings. En dan bordje mee, colaatje erbij en neerploffen op de bank en genieten.

Ingrediënten voor 4 burgers

  • 1 blik kidneybonen 310 gram, uitgelekt
  • halve ui
  • 1 teen knoflook
  • 6 eetlepels panko (Japans broodkruim, te koop bij de grote supermarkten)
  • klein blikje tomatenpuree van 70 gram
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • anderhalve theelepel cajunkruiden
  • paar flinke scheuten tabasco chipotle saus (te koop bij de grote supermarkten)
  • zout en peper
  • zonnebloemolie
  • keukenmachine
  • mengkom

Bereiding

  • Maal de ui en de knoflook fijn in de keukenmachine, laat er nog wel wat structuur in zitten. Doe in een mengkom.
  • Prak op een snijplank de uitgelekte kidneybonen met een vork. Ook hier: laat er nog wel wat structuur in zitten, prak het niet tot een pasta. Dan mag het ook in de mengkom
  • Doe de tomatenpuree, de tabasco en alle kruiden erbij. Roer dit goed door elkaar, dit gaat het beste met een rubberen spatel.
  • Voeg nu de panko toe en kneed dit met je handen door elkaar. Voelt het mengsel nog te nat? Voeg dan gerust nog wat extra panko toe. Het mengsel moet uiteindelijk een stevige structuur hebben, zodat het z’n vorm straks goed behoudt in de pan.
  • Verdeel het mengsel in 4 ballen en druk dit voorzichtig plat tot een burgervorm.
  • Zet een pan op middelhoog tot hoog vuur en laat hier de zonnebloemolie in heet worden. Bak de burgers ongeveer 4 minuten per kant. Ze zijn klaar als er een lichtbruin korstje op de buitenkant zit. Doe voorzichtig met de spatel in de pan tijdens het omdraaien, vegan burgers zijn over het algemeen wat zachter en daardoor meer breekbaar dan andere burgers.
  • Ik serveer de burger op een lekker wit bolletje die ik opengesneden even onder de grill heb gelegd, bijvoorbeeld van The Dutch Vegan Bakery. Maak het af met je favoriete toppings: ik heb gekozen voor kropsla, augurk, gebakken uitjes, ketchup en vegan mayonaise. Maar kies ook eens voor gekarameliseerde uien, lekker!

Burger

Eet smakelijk!

Heb jij wel eens een vegan burger gegeten?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.