Vegan burger bij McDonald’s, ja of nee?

24 juni 2017
Vegan burger bij McDonald's

Ik laat jullie iedere zaterdag een nieuwe hotspot zien, maar vandaag laat ik een vegan optie zien bij een landelijk keten: McDonald’s! Ik hoor de helft van jullie al roepen “Omg, je gaat als vegan toch niet naar de McDonald’s toe!”. Maar omdat ik weet dat er een heleboel vegans zijn (waaronder ikzelf) die hier geen problemen mee hebben en dit juist toejuichen, ga ik het jullie toch laten zien. De vegan burger bij McDonald’s!

Veggie burger McDonalds – € 2,95

Per product
Energie 1784 kJ
425 kcal
Vetten 17g
Verzadigde vetzuren 1.6g
Koolhydraten 56g
Suikers 9.1g
Vezels 5.4g
Eiwitten 9.1g
Zout 2.1g

Wat er precies in de veggie burger zit, blijft een mysterie. McDonald’s zegt zelf op de website: een Veggie Burger met wortel, rode paprika, kleine erwten, groene bonen en ui, verse sla, tomaat en een frisse sandwichsaus op een sesambroodje. In de allergenen staan alleen gluten, sesam en mosterd vermeld. McDonalds geeft zelf aan in een faq dat de witte sandwichsaus gemaakt is op basis van plantaardige olie en maïszetmeel, de saus bevat géén melk, soja of eieren. Sinds kort bevat de veggie burger zelfs het groene V-label. De burgers worden op een aparte unit gemaakt. Ze zwemmen dus niet samen met de dierlijke producten in het frituurmandje.

Eerste indruk | De burger komt op het bekende burgerbroodje met sesamzaadjes. De sla, tomaat en saus liggen er niet heel netjes op, maar dat heb je nu eenmaal bij de McDonald’s. De buitenkant van de burger is krokant gefrituurd, de binnenkant is stevig maar ook smeuïg. Je ziet duidelijk de erwtjes, wortel- en paprikastukjes zitten. De saus smaakt mij een beetje te weeïg en flauw. De burger vind ik echter wel lekker smaken. Het is wel zo dat hoe langer je de burger laat staan, hoe slapper de burger wordt. Snel opeten dus!

Mijn mening | Ik vind het heel goed dat er bij de McDonald’s een vegan burger te vinden is. Natuurlijk sta ik als vegan zijnde niet achter de dierlijke producten die ze verder nog verkopen. Maar aan de andere kant: de Albert Heijn verkoopt ook vlees en daar doe ik evengoed ook mijn boodschappen. Ik hoor ook van niet-vegans om mij heen dat ze bij de McDonald’s vaak kiezen voor de vegan burger omdat ze het zo lekker vinden. En hoe meer mensen er uiteindelijk kiezen voor vegan opties, hoe meer deze er zullen komen. Ik sta er dus achter, maar ik kan ook begrijpen dat niet iedereen dit doet. Laat vooral in de comments achter wat jouw mening over de vegan burger bij McDonald’s is, ik ben heel benieuwd!

 

Vegan burger bij McDonald's

 

Toevoeging augustus 2018: helaas heeft McDonald’s de veggie burger uit het assortiment gehaald, super jammer! Er zijn op dit moment 2 vegetarische burgers verkrijgbaar, maar deze zijn niet 100% plantaardig.

You Might Also Like

29 Comments

 • info@wateetjedanwel.nl'
  Reply Suzanne 6 juli 2017 at 12:11

  Ik vind deze superlekker. Al verschilt het wel per vestiging, soms worden ze niet lang genoeg gebakken lijkt het wel en zijn ze niet zo krokant. Maar als ze goed gebakken zijn mag je me hier gerust ‘s nachts voor wakker maken! 😀

  • Reply Sanne 7 juli 2017 at 17:34

   Haha!

 • elphaba1966@hotmail.com'
  Reply Carol 29 juli 2017 at 19:34

  Vandaag voor het eerst geprobeerd moet eerlijk zeggen dat de vegetarische burgers in UK smaakvoller zijn weet niet of deze vegan zijn . Maar dit is beter dan…een vleesburger

  • Reply Sanne 30 juli 2017 at 16:15

   Alles is beter dan een vleesburger Carol! 🙂

 • Marylouiseharrison@hotmail.com'
  Reply Mary 15 augustus 2017 at 15:05

  Je moet ergens beginnen en als ik met me kleindochter bij mc Donald eet kan oma ook een hamburger eten.

 • mariskavanvelsen@gmail.com'
  Reply Mariska 15 augustus 2017 at 23:21

  Super! Ik at hem al wel eens voordat ik vegan ging eten en vind hem lekker. Er zouden meer vegan snacks gewoon verkrijgbaar moeten zijn! Ik ga niet wekelijks naar de Mcdonalds maar als ik dan een keer ga is het toch leuk ook iets te kunnen eten!

  • Reply Sanne 16 augustus 2017 at 17:23

   Precies wat je zegt! 🙂

 • justmerianne@hotmail.com'
  Reply Rianne 28 september 2017 at 20:49

  Hoi Sanne, ik heb je site pas net ontdekt, maar hij is erg leuk en informatief. Ik vind dat je op een leuke manier je reviews doet met complete ingrediënten lijsten, voedingswaardes, prijs en evt verkooppunten. Mijn complimenten. Ik ben zelf na ruim een jaar flexanist afgelopen juli definitief overgestapt op een veganistische levensstijl. En ik ben ook erg blij dat de McDonalds een vegan variant burger verkoopt en ben het met je eens dat het belangrijk is om juist de vraag naar plantaardige producten ook bij dit soort bedrijven juist te vergroten door ze te kopen. Ik neem de burger altijd mee naar huis en als ik zin heb in wat meer smaak voeg ik er curry gewürz aan toe van de remia. Dit is ook erg lekker vind ikzelf. Alhoewel ik hem zonder de curry ook al lekker vind. Ik heb je site aan mijn favorieten toegevoegd, zodat ik je makkelijk kan blijven volgen. Met vriendelijke groet, Rianne

  • Reply Sanne 29 september 2017 at 20:18

   Dat vind ik echt super leuk om te lezen Rianne! En dankjewel voor je mooie compliment! 🙂

 • kirsten.julia@hotmail.com'
  Reply Kirsten 16 november 2017 at 14:22

  Of je bij de AH je boodschappen nog doet, terwijl daar ook vlees wordt verkocht, of naar de McDonalds gaat om een vegan burger te eten, vind ik nogal een groot verschil. Als vegan lijkt het me dat je ook vanuit milieu- en duurzaamheidoverwegingen geen dierlijke producten eet en om dan wel naar de McDonalds te gaan, die ongeveer de grootste vleesverwerker is, vind ik nogal een bizarre keus.

  • Reply Sanne 16 november 2017 at 21:06

   Iedere vegan maakt hier natuurlijk zijn/haar eigen keuze’s in, in het artikel staat beschreven hoe ik ermee omga. Maar bedankt voor het delen van je mening Kirsten!

  • kjellmeijer1988@gmail.com'
   Reply Kjell 25 juni 2018 at 15:30

   Sorry Kirsten maar supermarkten zijn toch echt de grootste vleesverkopers in ons land, hoor. De AH zorgt waarschijnlijk voor de meeste geslachte dieren in ons land. En hoe meer mensen vegan producten kopen bij een McDonald’s, hoe groter de kans dat vleeseters ook deze producten gaan proberen. We leven in een maatschappij van fastfood. De toevoeging van vegan producten in de fastfood branche kan ik alleen maar toejuichen.

 • rl.burger@planet.nl'
  Reply R. Burger 9 januari 2018 at 14:57

  Prima dat de Vegan burger er is. Ik vraag mij alleen af of het “witte sesam broodje” ook Vegan is?
  In de meeste witte bolletjes (en zelfs bruine broodjes) zit vaak melk of ei.
  Zit je heerlijk “Vegan” te eten met ei en melk erin…

  • Reply Sanne 10 januari 2018 at 21:21

   Klopt inderdaad, de meeste witte bolletjes bevatten ingrediënten van dierlijke oorsprong. Echter is in dit geval de gehele burger vegan, ook het broodje. Wist je trouwens dat deze typische hamburgerbroodjes ook in de supermarkt te koop zijn en vaak vegan zijn?

 • Polattaylan@hotmail.com'
  Reply Taylan 2 maart 2018 at 23:21

  Lieve Sanne, volgens mij de friet van MC is niet eens vegetarisch. Weet je iets meer hierover? En moet ook eerlijk zeggen dat ik nooit naar MC ga. Maar ik begrijp jouw keuze.
  Groetjes

  • Reply Sanne 4 maart 2018 at 09:22

   Frietjes worden in Nederland altijd in plantaardige olie gebakken, tenzij anders aangegeven. In bijvoorbeeld België frituren ze vaak in dierlijk vet. Maar bij McDonald’s zijn de frietjes zelf helemaal plantaardig, evenals de olie waarin ze worden afgebakken. In het buitenland zijn de frietjes vaak anders van samenstelling, maar hier in Nederland kun je ze gerust eten! 🙂

 • lydiag2009@hotmail.com'
  Reply Lydia 6 maart 2018 at 16:04

  Hey! Leuk dat je de burger hebt geprobeerd. Ik sta op het punt om de burger ook te kopen, alleen vind ik het toch een raar idee om een burger te eten waarvan je niet eens weet wat er precies in zit… Weet je misschien waar de smaak mee te vergelijken is? Is het misschien falafel? In dat geval koop ik het sowieso lol

  Liefs,

  Lydia

  • Reply Sanne 8 maart 2018 at 17:29

   Niet echt falafel Lydia, maar het is ook moeilijk uit te leggen waar het wel precies naar smaakt! De buitenkant is iig lekker krokant en de binnenkant wat zachter. 🙂

  • Jenniferslijkhuis@gmail.com'
   Reply Jennifer 18 april 2018 at 19:28

   Hij smaakt een beetje naar doperwten vind ik.

 • Jvanringen@gmail.com'
  Reply Jo van Ringen 16 maart 2018 at 12:24

  Ik vond ‘m niet te eten zo vies.

 • Jenniferslijkhuis@gmail.com'
  Reply Jennifer 18 april 2018 at 19:28

  Heb je de veggieburger van de Burger King al eens geprobeerd? Ik weet niet zeker of deze 100% vegan is maar ik vind hem een stuk lekkerder dan die van de mc.

  • Reply Sanne 24 april 2018 at 21:04

   Volgens mij is die niet vegan Jennifer, helaas!

 • 22voeter@gmail.com'
  Reply Arie 24 juni 2018 at 00:07

  Als flexitarier die bewust steeds minder vlees eet heb ik van de week voor het eerst een Mc Veggie gegeten, en ik vond het een lekkere burger.
  Knapperige buitenkant en je ziet echte de groente stukjes er in zitten, ik ga deze zeker vaker eten.
  Nu las ik dat er ook vegetarische frikandellen zijn, iemand daar goede ervaringen mee?

 • NL2171.007@gmail.com'
  Reply René 5 augustus 2018 at 19:32

  In de mostert zit ei, deze mostert zit door de burger. Zie de allergenen informatie van McDonalds.

 • janinedwin@mail.com'
  Reply Edwin en Janine 1 september 2018 at 13:20

  VERKOOP MC VEGGIE GESTOPT. MC DONALD NIET MEER VEGAN!

  McDonalds heeft de (vegan) McVeggie afgelopen week uit het assortiment gehaald en vervangen door twee vegetarische ‘kip’burgers. Deze zijn (met melk- en eibestanddelen) echter niet meer veganistisch en daar heb ik het bedrijf op aangesproken. Mijn vrouw en ik en vele duizenden (veganisten en vegan-flexitariers) zullen de Mac voortaan links laten liggen. ,,McDonalds wil een breder publiek aanspreken,” zo was de reden.

  Ze hebben nog steeds niet door dat het veganisme met rasse schreden terrein wint. Wisten jullie dat Albert Heijn, naast heel veel andere produkten, nu ook al de frisdranken met ‘VEGAN’ labelt? Zelfs de grote merken van Unilever zijn helemaal om. Wat een blamage McDonalds. Niet van deze tijd.

 • willemijn346@hotmail.com'
  Reply Willeke 15 november 2018 at 08:31

  Ik ben van vegetariër naar Veganistisch eten gegaan, en ben al tien jaar geen MacDonalds ingeweest, het eten is smerig en ik zet mijn tanden ook niet in de meest veganburger als ze die weer zouden hebben..De dieren die voor Mac Donalds worden vetgemest leven onder vreselijke omstandigheden en worden op de snel mogelijke manier vetgemest..Ik zou mij ontzettend schuldig voelen als ik bij Mac Donalds binnen zou lopen..Elke euro die je daar besteed houdt deze dierenellende in stand..

 • karlo@ilcroatia.com'
  Reply Karlo 14 april 2019 at 23:26

  I really like your review of new McDonald’s products. Also check my article about burgers – https://ilcroatia.com/new-maestro-burgers/

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.