Vegan bourguignon van champignons en rode wijn

28 februari 2018
vegan bourguignon

Bourguignon, dat is toch die stoofschotel die helemaal niet vegan is? Klopt, maar ik laat jullie een variant zien waar uiteraard geen vlees aan te pas komt! Deze heeft in de basis champignons met wortels en verschillende soorten uien. En de rode wijn maakt het helemaal af. Vegan bourguignon, een heerlijk rijke bourgondische maaltijd! Lees je mee?

Ingrediënten vegan bourguignon voor 2 personen

  • 350 gram kleine champignons
  • 4 wortels
  • 1 grote ui
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram zilveruitjes
  • 500 ml groentebouillon
  • 300 ml rode wijn (ik gebruik een soepele rode cabarnet sauvignon van Slurp)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel bloem (dit zorgt voor de binding)
  • 2 eetlepels tijm
  • peper en zout naar smaak
  • zonnebloemolie
  • grote braadpan

Bereiding

  • Borstel eerst alvast de champignons schoon en snij een stukje van het uiteinde van de stam af. Omdat ik kleine champignons gebruik, snij ik deze verder niet klein maar laat ik ze heel. Snipper de ui in blokjes en de sjalot in halve ringetjes. De knoflook mag geperst of fijn gesneden. De buitenkant van de wortels schaaf je er af en dan snij je ze in kleine rondjes, snij dus niet in de lengte maar alleen in de breedte. Leg dit allemaal vast klaar voor straks.
  • Zet de braadpan op middelhoog vuur en laat hier een scheut zonnebloemolie warm in worden. Dan mogen de champignons erbij, bak deze voor ongeveer 9 minuten.
  • Dan mogen de wortels erbij, bak dit mee voor 4 minuten.
  • Vervolgens mogen de ui en de sjalotjes erbij, bak dit voor ongeveer 6 minuten. Bak in de laatste minuut ook de knoflook mee.
  • Voeg nu de bloem toe, roer dit goed door alles heen en bak dit voor 1 minuut mee.
  • Nu mogen de tomatenpuree, de groentebouillon en de rode wijn erbij. Roer dit goed door elkaar tot de tomatenpuree is opgelost.
  • Tot slot mogen de zilveruitjes, tijm en het zout en peper naar smaak erbij. Dan mag de bourguignon zachtjes sudderen voor 40 tot 45 minuten, tot het vocht is ingedikt tot een saus. Zet de deksel op de pan maar laat wel een kiertje ‘open’ en schep tussendoor een aantal keren om. Laat de bourguignon zéker niet te droog koken, anders gaat de saus verloren..
  • De vegan bourguignon is lekker om te serveren met gekookte aardappelen, rijst of pasta.

 

vegan bourguignon

 

Ik heb dit gerecht al begin 2017 gemaakt, maar nu heeft het artikel een update gekregen met betere foto’s.

Eet smakelijk!

Ga jij deze lekkere vegan bourguignon ook maken en hoe is het geworden? Laat het hier onder weten in de comments of tag mij in een foto met jouw zelfgemaakte creatie via instagram. Je kunt dit recept ook op je eigen social media delen d.m.v. de groene social media buttons onder dit bericht!

You Might Also Like

4 Comments

  • hannahvanvolen@gmail.com'
    Reply Hannah 31 maart 2018 at 09:39

    Lijkt me heerlijk dit. Maar die zilveruitjes: Bedoel je daarmee zilveruitjes uit een potje met zuur? Of kun je die ook vers kopen?

    • Reply Sanne 2 april 2018 at 19:48

      Ik heb inderdaad kant en klare zilveruitjes uit een potje gebruikt Hannah! Ik weet dat sommige grote supermarkten ook de ‘verse’ kleine uitjes hebben, maar die moet je dan eerst zelf inleggen in zuur om dezelfde smaak te bereiken.

  • Jvanringen@gmail.com'
    Reply Jo van Ringen 31 maart 2018 at 12:33

    Ik heb ‘t met zilveruitjes uit een potje gemaakt, want dat gaat ook in gewone bb. Het is echt overheerlijk dit!

    • Reply Sanne 2 april 2018 at 19:48

      Klopt Jo! En bedankt voor het mooie compliment. 🙂

    Leave a Reply