Uienringen in een krokant jasje, met dip

21 april 2017
Uienringen

Je hebt ze vast wel eens gegeten in een tapasrestaurant, lekker krokant gefrituurde uienringen in een goudbruin jasje. Hoe leuk is het om deze zelf eens als borrelhapje te serveren op een feestje! Of als avondeten met een frietje erbij. Moet kunnen, op de vrijdag! Compenseer je de volgende dag met een lekkere en gezonde maaltijdsalade.

Ik gebruik in dit recept een bierbeslag van donker bier, dit heeft een specifieke en rijke smaak. Gebruik je liever geen alcohol? Geen probleem, dan kun je ook spa rood gebruiken. De bubbels zorgen voor een lekker luchtig en krokant jasje om de ui heen.

 

Ingrediënten voor een flinke portie uienringen + dip

  • 4 middelgrote uien
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml donker bier (het hele flesje is nèt te veel, dan krijg je een waterig beslag), ik gebruik Hertog Jan Grand Prestige
  • cajunkruiden naar smaak
  • peper & flink wat zout naar smaak
  • zonnebloemolie
  • 2 eetlepels vegan mayonaise, ik gebruik Remia Mayolijn 100% plantaardig
  • 2 eetlepels ketchup
  • flinke scheut Tabasco chipotle
  • halve theelepel paprikapoeder
  • frituurpan of pan met dikke bodem
  • schuimspaan
  • garde
  • mengkom

Bereiding

  • Verwarm alvast de zonnebloemolie in de frituurpan op 180 graden, of laat de olie in een gewone pan op middelhoog vuur warm worden.
  • Snij de uien in ringen van ongeveer een halve tot een hele cm breed. Het binnenste van de uien gebruiken we niet, alleen de ringen. Leg even apart voor straks.
  • Doe het zelfrijzend bakmeel in een mengkom en schenk hier geleidelijk het bier overheen, roer dit ondertussen met een garde goed door elkaar. Voeg nu de cajunkruiden naar smaak en zout en peper toe en roer dit ook weer goed door elkaar.
  • Wentel met een vork de uienringen door het beslag heen en til de ring met de vork op zodat het overtollige beslag eraf kan druipen. Leg nu de uienring voorzichtig in de hete olie. Ze mogen ongeveer 2 à 3 minuten in de olie zwemmen, draai tussendoor 1x om met de schuimspaan, tot het beslag mooi goudbruin is geworden. Let op: doe niet teveel uienringen in de pan, ze moeten wel de ruimte hebben.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer de uienringen als ze nog lekker warm zijn, eventueel met een beetje extra zout erover heen.
  • Nu maken we nog de dip: doe de mayonaise, ketchup en Tabasco in een kommetje en roer goed door elkaar. Voeg nu de paprikapoeder en peper naar smaak toe en roer dit erdoorheen.

 

Uienringen

 

Eet smakelijk!

Eet jij wel eens uienringen en waar dip je ze in?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply