Summer rolls met een zelfgemaakte dipsaus

24 maart 2017
Summer rolls

Het leek vorige week wel lente en ik had gelijk zin om daar iets lekkers bij te maken. Deze summer rolls doen mij denken aan de zon, terras en gezelligheid. De rijstvellen kun je vullen met waar je maar trek in hebt, ze zijn heel makkelijk te maken. Ik ging voor een vulling van rijstnoedels en diverse groenten, met een Aziatische dipsaus. Je kunt dit op een schaal serveren, maar het is ook leuk om alle ingrediënten op de eettafel neer te zetten, dan kan iedereen zelf een eigen variatie rollen. Een soort gourmetten 2.0.

Ingrediënten voor 10 summer rolls

Dipsaus

  • halve rode peper zonder zaadlijsten, in kleine stukjes
  • halve stengel bosui, in fijne ringetjes
  • sap van 1 limoen
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel ruwe rietsuiker

Summer rolls

  • 10 rijstvellen
  • plukje rijstnoedels
  • 1 stengel bosui
  • 1 grote wortel
  • stuk komkommer
  • 8 radijsjes
  • handje koriander
  • 2 pannen
  • 1 brede kom voor de rijstvellen

 

Bereiding

  • Maak eerst de dipsaus: voeg alle ingrediënten in een kommetje, roer goed door elkaar en zet in de koelkast voor straks.
  • Zet een pan met een laagje water alvast op het vuur, dit heb je straks nodig voor de wortels.
  • Kook de rijstnoedels volgens de verpakking, giet af en leg even apart.
  • Terwijl je op het koken van de rijstnoedels wacht, gaan we met de rest van het recept verder.
  • Snij de wortel doormidden zodat je 2 even grote stukken hebt. Snij nu in de lengte in dunne reepjes. Dit leg je ongeveer 3 minuten in het kokende water. Haal de reepjes wortel eruit en leg ze in een bakje koud water, zodat ze niet meer verder garen. Ze mogen nog best wat knapperig zijn. Leg daarna op keukenpapier om uit te lekken en bewaar voor straks.
  • Snij het stuk komkommer in de lengte in reepjes en verwijder de zaadlijsten.
  • Snij een stengel bosui in fijne ringetjes en de radijsjes in dunne plakjes.
  • Dan gaan we nu beginnen met het rollen van de summer rolls.
  • Dompel een rijstvel onder in warm (niet kokend) water voor ongeveer 5 à 10 seconden. Nu is het een zacht en doorzichtig velletje geworden. Laat even uitdruppen en leg op een grote snijplank.
  • Beleg nu het rijstvel: leg van de reepjes wortel, komkommer, bosui, radijs en noedels een klein beetje in het midden van het vel, in een rechthoekje.
  • Nu kun je het vel dichtvouwen. Eerst de linkerkant naar rechts over de vulling heen vouwen, dan de rechterkant naar links over de vulling heen vouwen. Nu heb je een soort verticale rechthoek. Dan vouw je de onderkant naar boven over de vulling heen. En als laatste rol je de vulling naar boven, zodat het rolletje goed dicht is.
  • Serveren met de dipsaus.

Summer rolls

 

Eet smakelijk!

Heb jij wel eens summer rolls gemaakt?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply