Scrambled tofu met tomaat en prei

28 februari 2017
Srambled tofu

Soms wil je wel eens iets anders dan die eeuwige rijstwafel of cracker als ontbijt of lunch, zeker in het weekend als je wat meer de tijd hebt. Dit is een ideaal gerecht voor de ochtend na het stappen (hallo kater..) of aan de uitgebreid gedekte ontbijttafel op zondag met het hele gezin. Een lekker hartig gerecht dat aan roerei doet denken, zowel de structuur als smaak en geur. Maar dan zonder het dierenleed, want wij gebruiken tofu!

Ik vind tofu een wonderlijk product, want wat moet je nu precies met dat blok? Als je een stukje van tofu proeft, zul je merken dat het niet een specifieke smaak heeft. Het is gemaakt van sojabonen, water en een verdikkingsmiddel of vegetarisch stremsel. Tofu heeft de eigenschap dat het de smaak van het gerecht waarin het wordt verwerkt aanneemt. Het is dus ideaal te verwerken in gerechten waar veel gebruikt wordt gemaakt van smaakmakers, zoals kruiden en specerijen. Ik heb gekozen voor tomaten en prei als groente om de tofu wat meer ‘body’ te geven,ย maar kies vooral zelf wat jij lekker vindt. Champignons, ui, paprika.. Je kunt eindeloos variรซren!

Ingrediรซnten voor 2 personen

  • 375 gram tofu (1 heel blok)
  • 3 rijpe tomaten in blokjes, zaadlijsten verwijderen
  • ยผ prei
  • 1 flinke eetlepel peterselie (vers)
  • 1,5 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 grote eetlepels edelgistvlokken
  • zonnebloemolie
  • peper en zout

Bereiding

  • Snij de prei in halve ringen en bak het in een beetje zonnebloemolie op middelhoog vuur.
  • Haal de tofu uit de verpakking en knijp er voorzichtig het vocht boven de wasbak uit. De tofu hoeft niet gortdroog te zijn, het is voor dit recept juist wel lekker als het iets vochtig blijft. Verkruimel het blok in kleine en grotere stukjes in de pan.
  • Voeg alle overige ingredienten (behalve de peterselie) bij de prei en tofu en roer dit goed door zodat alle kruiden goed gemengd zijn. Bak dit voor ongeveer 6 minuten.
  • Scheur of snij de peterselie in stukjes en voeg dit in de laatste minuut toe.
  • Serveersuggestie: met rucola op geroosterd speltbrood

Scrambled tofu

Eet smakelijk!

Wat eet jij graag als ontbijt of lunch in het weekend?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply