Sajoer boontjes op mijn manier, lekker bij de rijst!

14 mei 2018
sajoer boontjes

Misschien heb je ze wel eens met van die kuipjes boemboe uit de supermarkt gemaakt, dat is natuurlijk ook super makkelijk! Maar helaas, de meeste kuipjes boemboe bevatten dierlijke ingrediënten.. Maar geen nood, ik ga je vandaag laten zien dat je ook heel makkelijk zelf sajoer boontjes kunt maken. Ze smaken lekker pittig met een vleugje zoetigheid en zijn daardoor ook ideaal om bij de rijst te eten. Echt een aanrader, ga jij het eens maken?

Ik gebruik zelf verse sperziebonen. Geen zin in gedoe? Kies dan voor sperziebonen uit de diepvries waarvan de uiteinden al verwijderd zijn, hou dan 400 gram aan. Hou je niet zo van pittig, dan zou ik het bij 1 theelepel sambal houden. Het is de bedoeling dat er nog voldoende vocht overblijft, op die manier heb je een ‘sausje’. Kun je de sajoer boontjes super lekker combineren met de rijst!

Ingrediënten sajoer boontjes voor 2 personen

  • 500 gram verse sperziebonen (nadat de uiteinden eraf zijn gehaald, hou ik nog 400 gram over)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • halve ui
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • 1 à 2 theelepels sambal oelek
  • scheutje ketjap manis
  • 300 ml water
  • theelepel ruwe rietsuiker
  • snuf zout
  • koolzaadolie om in te bakken
  • wokpan

Bereiding

  • Begin eerst met het snipperen van de ui en het persen van de knoflook. Zet nu de wokpan op middelhoog vuur en laat hier een beetje koolzaadolie in warm worden. Fruit hier de gesnipperde ui in voor 5 minuten, voeg in de laatste minuut de geperste knoflook toe.
  • Voeg nu de sperziebonen toe in de wokpan en bak deze 2 minuutjes mee.
  • Snij het kontje van de stengel citroengras af en snij de stengel in de lengte doormidden. Als het goed is, is de stengel nu soepel genoeg om er een knoop in te leggen. Ehh, een knoop? Ja, want anders valt de stengel uiteen en loop je straks met het eruit halen ontzettend te zoeken. Dit mag in de wokpan.
  • Voeg nu ook de kokosrasp, suiker, sambal, ketjap, zout en water toe. Breng het geheel aan de kook en laat dit voor ongeveer 15 à 20 minuten koken, tot het water grotendeels is verdampt. Regelmatig even goed omscheppen, zodat alle sperziebonen goed gaar worden.
  • Haal vóór het serveren nog wel even de citroengras er uit.
  • Serveer bijvoorbeeld met rijst en plantaardige kipstuckjes.

 

sajoer boontjes

 

Eet smakelijk!

Ga jij deze lekkere sajoer boontjes ook maken en hoe is het geworden? Laat het hier onder weten in de comments of tag mij in een foto met jouw zelfgemaakte creatie via Instagram. Je kunt dit recept ook op je eigen social media delen d.m.v. de groene social media buttons onder dit bericht!

You Might Also Like

1 Comment

  • helen.willemse@gmail.com'
    Reply Helen 23 mei 2018 at 15:44

    Sajoer is Indonesisch en daar eten ze het voornamelijk met rijst en zonder stokjes.
    Rietsuiker zou ik vervangen met palmsuiker van de toko, smaakt net iets beter.
    Ook de ketjap zou ik bij de toko halen.. echte ketjap smaakt toch heel anders dan die supermarkt rommel.
    Je moet wel een toko in de buurt hebben natuurlijk 😉

  • Leave a Reply