Romige vegan risotto met paddenstoelen, prei en erwtjes

27 februari 2017
Vegan risotto

We zitten in het staartje van de winter en dat betekent regen, gure wind en kou. Maar dat het niet lang meer gaat duren tot de lente haar intrede doet, bewijzen de sneeuwklokjes en krokussen die al dapper hun gezicht boven de natte grond uitsteken. Ik hou van de winter, maar hoef niet perse 3x per dag natgeregend te worden, ‘s ochtends de auto te krabben (terwijl ik al aan de late kant ben..) en met coupe weggewaaid vogelnest rond te lopen. Maar goed, het hoort er nu eenmaal bij. En wat is er nu fijner dan na zo’n gure en grijze dag thuis te komen en een heerlijk verwarmende maaltijd te eten. Trek je joggingbroek maar aan, installeer je op de bank naast de verwarming en geniet van deze vegan risotto. Romig, rijk en vullend, zoals comfort food hoort te zijn.

Deze risotto krijgt de romige smaak door de risottorijst en de edelgistvlokken. Ik heb voor arborio rijst gekozen. De rijstkorrel is vrij zacht en geeft veel zetmeel af. Je mag deze rijst ook absoluut niet wassen, want dan spoel je een deel van het zetmeel eraf en dan kun je fluiten naar de romige structuur. Edelgistvlokken zorgen voor de hartige en haast kazige smaak. Ik heb geen zout toegevoegd omdat ik het gerecht goed op smaak vind, maar mocht je het missen kun je het natuurlijk altijd toevoegen.

Heb je nog een restje vegan risotto over? Maak dan zéker eens deze super lekkere vegan risottoballetjes!

 

Ingrediënten voor 2 à 3 porties vegan risotto

  • 200 gram risottorijst (arborio)
  • 125 gram shiitake paddenstoelen
  • ¼ prei
  • 2 handjes doperwten (diepvries)
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 1,7 liter groentebouillon (zonder zout)
  • 1 eetlepel plantaardige margarine
  • sap van ¼ citroen
  • 3 à 4 eetlepels edelgistvlokken (klik op de link om te lezen wat dit is!)
  • olijfolie
  • peper

Bereiding vegan risotto

  • Breng de groentebouillon aan de kook en laat het op het fornuis staan, naast de pan waar je straks de risotto in gaat maken. Het is de bedoeling dat de bouillon qua temperatuur tegen het kookpunt aan blijft, zodat de risotto goed door kan garen.
  • Laat in een braadpan 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel margarine op een middelhoge temperatuur warm worden. Snipper ondertussen de sjalotten in kleine stukjes en pers de knoflook door middel van een knoflookpers. Veeg de paddenstoelen schoon en snij ze in kleine blokjes. Voeg alles toe aan de olie en margarine in de pan. Laat dit ongeveer 3 minuten bakken.
  • Snij de prei in halve ringen en voeg dit, samen met 2 handjes doperwten, toe in de pan. Laat dit nog 2 minuten meebakken.
  • Voeg de risottorijst toe in de pan en roer dit goed door zodat alle rijstkorrels zijn voorzien van een laagje olijfolie/margarine. Na ongeveer 3 minuten zul je zien dat de rijstkorrels glazig zijn geworden, dan kunnen we verder met de bouillon.
  • Voeg 2 soeplepels bouillon toe aan de pan. Afhankelijk van de grootte van je pan kan dit ook iets meer of minder zijn. Het gaat erom dat de rijst helemaal onder de bouillon staat. Regelmatig roeren met een houten lepel. Als dit bijna helemaal is opgenomen, voeg je de volgende 2 soeplepels toe. Let erop: het is niet de bedoeling dat je wacht tot de risottorijst helemaal droog is gekookt voor je de volgende soeplepels erbij doet, er moet nog wel een beetje vocht aanwezig blijven.
  • Bovenstaande stap blijf je herhalen tot alle bouillon op is en de rijstkorrel nog wel een bite heeft, dit duurt ongeveer 25 à 30 minuten. Vergeet niet regelmatig te blijven roeren, zodat alle rijstkorrels het vocht goed op kunnen nemen.
  • Als je de laatste bouillon hebt toegevoegd en dit voor de helft is opgenomen, haal je de pan van het vuur. Er mag nog best wat vocht aanwezig zijn, dit hoort bij risotto. Ook zal er bij de volgende stap nog een gedeelte van het vocht worden opgenomen.
  • Voeg naar smaak de peper, het citroensap en de edelgistvlokken toe. Roer dit goed door elkaar en laat de pan met de deksel erop nog 5 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de vegan risotto nog romiger wordt.

Vegan risotto bereiding

Eet smakelijk!

Ga jij deze lekkere vegan risotto ook maken en hoe is het geworden? Laat het weten in de comments of tag mij in een foto met jouw zelfgemaakte creatie via Instagram. Je kunt dit recept ook op je eigen social media delen d.m.v. de groene social media buttons onder dit bericht!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply