Persoonlijk – deel 1: waarom ik veganist ben geworden

15 mei 2017
veganist

Ik wil iets nieuws introduceren op simplyvegan.nl: een serie waarin ik het ga hebben over mijn persoonlijke vegan journey. De komende weken lees je op maandag alles over het waarom/hoe/veganist met gezin/waar loop ik tegenaan/enz. Ik krijg hier regelmatig vragen over en het leek mij een leuk idee om dit met jullie te delen. Misschien heb je er iets aan!

Deze week start ik met: waarom ik veganist ben geworden. Want hoe komt dit eigenlijk zo?

Opvoeding

Ik ben opgevoed met melk, de standaard groente/aardappelen/vlees en af en toe een eitje. Net als het gros van de kinderen denk ik. In de pubertijd ben ik een tijdje vegetarisch gaan eten, maar ik kan mij niet meer herinneren of ik dit voor de dieren deed of voor mijzelf. Dit heb ik een lange tijd volgehouden, maar verviel uiteindelijk toch weer in mijn oude patroon.

Heel wat jaren later werd mijn zoon Joris geboren, die ik zelf ook net zo opvoedde zoals mijn ouders dat bij mij hebben gedaan. Maar van de een op andere dag, besloot hij geen dieren meer te willen eten omdat hij dit zielig vond. Hij was toen een jaar of 5. En omdat ik geen zin had om in verschillende pannetjes te gaan koken (luie moeder hier..) besloot ik dat we dan maar beide vegetarisch moesten gaan eten. Ik at eigenlijk alleen nog vlees en vis buiten de deur. Maar wij aten beide nog wel zuivel en eieren.

Bewust worden

Ik ben altijd al bezig geweest met de herkomst van wat er op mijn bord lag (scharrel/biologisch), maar toch at ik dierlijke producten. Eerlijk gezegd dacht ik er niet eens bij na dat het stukje vlees van een dier afkomstig was. Een dier wat is doodgemaakt, zodat ik het kon opeten. Of dat mijn leren schoenen van dierenhuid waren gemaakt. Of dat mijn mascara op konijnenogen werd getest.

Tot ik op een dag op Netflix zat te zoeken naar wat ik wilde kijken en ik de documentaire Cowspiracy tegenkwam. Wat een enorme eyeopener was dat! En voor ik het wist had ik 3 documentaires over een vegan levensstijl achter elkaar gekeken en besloot ik dat het over moest zijn met het consumeren van dierlijke producten. Met alle informatie die ik had gekregen kon ik het niet meer naar mijzelf verantwoorden om op dezelfde voet door te gaan. Niet voor de dieren, niet voor het milieu en de planeet en zeker ook niet voor mijn eigen welzijn. Zeer korte tijd daarna ben ik begonnen met het overstappen op een vegan levensstijl.

Hoe is dit bij jullie gegaan, hebben jullie er lang over na moeten denken om uiteindelijk die stap te maken? Of ben je nog geen veganist, maar denk je er wel over om dit te worden? Volgende week vertel ik jullie meer over hoe ik alles heb aangepakt, nadat ik de keuze heb gemaakt. Ik hoop jullie ook wat tips mee te kunnen geven!

You Might Also Like

2 Comments

 • info@clairesmission.com'
  Reply Claire van Vrijberghe de Coningh 15 mei 2017 at 07:36

  Super herkenbaar! Voor mij was Cowspiracy ook de eye opener. Goed dat je hierover blogt, ik ben benieuwd naar de komende delen. ❤️ Liefs! X

  • Reply Sanne 15 mei 2017 at 16:17

   Wat lief, dankjewel Claire! Ik denk dat Cowspiracy voor een hoop veganisten het begin is geweest. Fijn dat dit soort docu’s ook gewoon op Netflix te zien zijn!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.