Persoonlijk – deel 4: vegan in je eigen gezin

5 juni 2017
vegan in je eigen gezin

In deze persoonlijke serie ga ik het hebben over mijn persoonlijke vegan journey. De komende weken lees je op maandag alles over het waarom/hoe/veganist met gezin/waar loop ik tegenaan/enz. Ik krijg hier regelmatig vragen over en het leek mij een leuk idee om dit met jullie te delen. Misschien heb je er iets aan! Vorige week heb ik het gehad over de vegan lifestyle, want waar let je behalve voeding allemaal nog meer op. Deze week deel 4: vegan in je eigen gezin, hoe pak je dit aan?

Is vegan zijn wel zo extreem?

Goed, je bent dus vegan geworden. Wat een mooie keuze! Maar wat vindt de rest van jouw gezin hier eigenlijk van? Ik kan mij voorstellen dat dit voor sommige mensen een extreme vorm van leven is. Ik dacht dit zelf namelijk vroeger ook. Dat kwam omdat ik er eigenlijk niet zoveel over wist en tja, onbekend maakt onbemind. Past toen ik mij er in ging verdiepen, kwam ik erachter dat deze manier van leven eigenlijk helemaal niet extreem is. In tegendeel juist, dieren doodmaken om vervolgens op te eten.. Hoe extreem is dat! Nu bestaat mijn eigen gezin uit mijzelf en mijn zoon van 10 jaar, die zelf al vegetariër was (hij is sinds kort ook zelf vegan). Dus wat dat betreft was het niet zo moeilijk om de vegan lifestyle in mijn gezin door te voeren.

“Vanaf nu ben ik vegan!”

Het is dus belangrijk om duidelijk uit te leggen waarom jij graag plantaardig wil gaan leven. Kies hier een goed moment voor uit om het erover te hebben. In de drukke supermarkt tijdens het doen van de weekendboodschappen op zaterdagmiddag? Dat is misschien niet zo handig. Tegen je moeder zeggen dat je vanaf nu vegan bent en echt niet die vieze lamskoteletten gaat eten die zij net aan braden is? Dat wordt geheid ruzie, zou ik niet aanraden.

Of je nu nog thuis woont of een gezin hebt: kies een rustig moment waarbij je vraagt of je gezinsleden even tijd voor je hebben omdat je graag iets belangrijks wilt bespreken. Zorg dat je motivatie goed is onderbouwd en zet het desnoods even op papier zodat je zeker weet dat je de boodschap duidelijk overbrengt. Mochten je partner of ouders bang zijn dat je niets meer kunt eten? Leg de focus vooral op wat je wél wilt eten en niet zozeer wat je allemaal wilt laten staan. Als jij niet degene bent die kookt maar als dit jouw partner of vader/moeder is: overleg dan dat jij een paar dagen in de week het stokje van ze overneemt. Kun je gelijk laten zien dat plantaardig eten ontzettend lekker en gevarieerd kan zijn. En als je niet zelf de boodschappen koopt, maak dan samen een lijstje met diervriendelijke producten en ga een paar keer mee naar de supermarkt. Geef het goede voorbeeld!

Tips

Het is misschien ook fijn om samen filmpjes over veganisme op Youtube of op Netflix te bekijken. Mijn tips op Netflix zijn o.a. Cowspiracy en Forks over Knives. Maar er zijn natuurlijk ook tal van Nederlandse en buitenlandse blogs waar veel informatie en lekkere vegan recepten te vinden zijn. Ik kan mij haast niet voorstellen dat mensen na het zien van al deze informatie in combinatie met jouw uitleg niet openstaan voor jouw keuze om vegan te gaan leven.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.