Persoonlijk – deel 3: vegan lifestyle, waar let je nog meer op?

29 mei 2017
vegan lifestyle

In deze persoonlijke serie ga ik het hebben over mijn persoonlijke vegan journey. De komende weken lees je op maandag alles over het waarom/hoe/veganist met gezin/waar loop ik tegenaan/enz. Ik krijg hier regelmatig vragen over en het leek mij een leuk idee om dit met jullie te delen. Misschien heb je er iets aan! Vorige week heb ik uitgelegd hoe je dit eigenlijk aanpakt, waarbij ik vooral de focus heb gelegd op de voeding. Deze week deel 3: een vegan lifestyle, waar let je nog meer op? Waarbij ik het ga hebben over andere dierlijke producten waar je misschien nog niet bij stil hebt gestaan.

Vegan lifestyle all the way!

Oké, vegan eten is op zich niet zo moeilijk en is ook iets wat voor zichzelf spreekt. Maar ik had er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan dat mijn schoenen van leer zijn gemaakt. Of dat mijn shampoo op dieren is getest. En als je hebt besloten om vegan te gaan leven, zijn dit dingen waar je wel over moet gaan nadenken. Want je kunt wel besluiten om geen dierlijke producten meer te eten, maar als je ze op een andere manier wèl consumeert, ben je eigenlijk nog steeds niet vegan bezig.

Gelukkig leven wij in 2017 en zijn er ontzettend veel vegan alternatieven ten opzichte van een jaar of 10 geleden. In de hotspot rubriek hier op mijn blog staan een aantal vegan winkels waar je onder andere kleding, schoenen en tassen kunt kopen. Ik heb bijvoorbeeld zelf een tas van Iris Maree van vegan leer. Maar je hoeft niet per se naar ‘de grote stad’. Voor leuke vegan sneakers kun je ook terecht bij de merken Vans en Skechers. Die zijn alweer wat makkelijker verkrijgbaar.

Dit zijn natuurlijk zomaar wat voorbeelden. De lijst met niet vegan producten is oneindig lang, maar hieronder alvast de meest voorkomende niet-vegan producten waar je op moet letten:

 • kleding:
 • leer
 • bont (vaak is nep-bont toch van echt bont gemaakt, zoek dit eerst goed uit voor je het koopt)
 • wol
 • zijde (dit is een product gemaakt door insecten)
 • in schoenen wordt vaak dierlijke lijm verwerkt
 • verzorgingsproducten en cosmetica:
 • lactose
 • honing
 • karmijn (kleurstof van luizen)
 • castoreum (dit komt van een bever, ook wel bevergeil)
 • bijenwas
 • lanoline (vet van schapenwol)

Het wiel opnieuw uitvinden?

Dit mag wel, maar het hoeft gelukkig niet! Er zijn tal van websites die dit al voor je hebben uitgezocht. Hieronder een lijstje met mijn aanraders, maar zoek vooral ook eens op Google. Ook kun je terecht op de, in mijn eerdere artikel al genoemde, vegan Facebook groepen. Je kunt hier altijd met je vragen over de vegan lifestyle en producten terecht, of via de zoekfunctie zoeken of jouw vraag al eerder is gesteld.

 • wiki.veganisme.org – hier kun je oneindig zoeken naar allerlei vegan producten
 • naoki.nl – vegan verzorgingsproducten en cosmetica
 • peta.nl – vegan kledingmerken
 • palaceofbliss.nl – vegan cosmetica en kleding

Alles weggooien?

Is het nu de bedoeling dat je alles wat niet vegan is gelijk gaat weggooien? Ik heb ervoor gekozen om dit niet te doen. Want dat is niet bepaald duurzaam en aan weggooien heb ik een hekel, zonde! Je hebt het toch al gekocht, daar kun je nu niets meer aan veranderen. De verzorgingsproducten heb ik opgemaakt of weggegeven. En mijn leren schoenen (die toch al bijna op waren) heb ik opgedragen tot ze stuk gingen. Een 100% vegan lifestyle heb je niet van de een op andere dag, je hoeft niet alles gelijk helemaal perfect te doen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.