Over bloed, luchtjes en maandverband

26 mei 2018
maandverband

Nooit gedacht dat ik ooit nog eens een blog zou schrijven over maandverband. Niet in de laatste plaats omdat ik dit eigenlijk zelf nooit gebruik. Maar door een kleine operatie die ik moest ondergaan, moest ik er toch aan geloven. Dus ik ging naar de supermarkt, maakte een keuze uit de 68 soorten die er tegenwoordig blijkbaar zijn en nam de winnaar mee naar huis. Ik trok de verpakking open en de geur van weeïge viooltjes kwam mij tegemoet walmen. Had ik per ongeluk een spuitbus luchtverfrisser voor op de wc gekocht?

Maandverband met een geurtje

De laatste keer dat ik maandverband gebruikte, was ik vast een jaar of 14. Toen was de keuze in de supermarkt ook niet zo heel ingewikkeld hoor. Je had gewoon mini, midi, maxi en met of zonder vleugels. Ik kreeg het al Spaans benauwd bij alleen al de gedachte aan een tampon, dus zorgde mijn moeder (of vader) voor een goede voorraad maandverband op het toilet. Want ik ging toch zeker niet zélf maandverband op de band bij de kassa neerleggen met een rood hoofd. Nee, ik vond dat toentertijd maar een gênante toestand die ik liever uit de weg ging.

Oké, je hebt nu dus maandverband met geurtjes. Of nee, geurparels worden ze genoemd. Bedoelt om de menstruatiegeurtjes te maskeren. Ik wist niet eens dat dit blijkbaar een ding was, stinken vrouwen dan tegenwoordig als ze menstrueren? Ja, ik kan mij voorstellen dat zo’n bloederig lapje in je onderbroek niet echt fris meer ruikt als je dit de hele dag laat zitten. Maar iedere maandverband-gebruiker weet toch wel dat je dit een aantal keer per dag moet verschonen? Verblijd je bloedende vagina daarnaast ook nog dagelijks met een lekkere douche en je ruikt echt niets. Maar waarom dan toch die naar chemisch toilet geurende damesverbandjes?

Vrouwen, een makkelijk doelwit

Zit deze onzekerheid sowieso al in ons brein en is dit iets waar de advertising & marketing business handig op heeft ingespeeld? Alles moest tenslotte een tijdje gladder dan glad, dunner dan dun. Op Instagram werd je doodgegooid met #fitgirls die zich tussen de smoothies en quinoabowls door een Kim Kardashian kont squatten. En alhoewel ik denk dat deze trends wel een beetje op z’n einde lopen -tegenwoordig zijn curves, lichaamshaar all-over en de naturel look weer helemaal in- denk ik dat het wel z’n sporen tussen onze oren heeft nagelaten. Wij menstruerende vrouwen zijn niet vies en hoeven zich zéker nergens voor te schamen. Ook niet voor bloed.

Kijk, als jij je zélf prettiger voelt met een geparfumeerd verbandje tussen je benen moet je dat vooral doen. Maar laat je alsjeblieft niets aanpraten door mensen die vanachter een bureau hebben besloten dat je niet fris bent als je ongesteld bent. Er zijn al genoeg meisjes en vrouwen onzeker van zichzelf (ja, ook ik had en heb er wel eens last van) en die zijn op deze manier een makkelijk doelwit om maar zoveel mogelijk geld aan te verdienen.

Dus wat ik eigenlijk gewoon even met je wilde delen nadat ik ruim €5 voor een verpakking geurend maandverband had betaald: doe vooral je eigen ding en laat je geen complex aanpraten. Menstruerende vrouwen zijn heel normaal en stinken niet.

 

Oh ja, het is maar een kleine operatie aan mijn baarmoederhals. Niets ernstigs of kwaadaardigs, maar het moest wel verholpen worden door de pijnklachten die ik erdoor kreeg. Misschien schrijf ik er nog eens een keer een blog over. En neem dit artikel met een korreltje zout, doe ik zelf ook.

You Might Also Like

4 Comments

 • adrievandenbroek@quicknet.nl'
  Reply A,vand den Broek 26 mei 2018 at 12:32

  geweldig stukje Sanne !!

  • Reply Sanne 26 mei 2018 at 17:11

   Ah dankuwel! 🙂

 • info@thegreenguide.nl'
  Reply Mariëlle 26 mei 2018 at 15:09

  Super goed stuk 🙂 Ik gebruik zelf een Lady Cup, maar heb ook altijd gewoon maandverband gebruikt. Hoort bij het leven en er word je inderdaad van alles wijs gemaakt…!

  • Reply Sanne 26 mei 2018 at 17:12

   Dankjewel, helemaal met je eens! 🙂

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.