Mexicaanse zwarte bonensoep met mais en tomaten

3 april 2017
Bonensoep

Ik was laatst met Joris bij een gezellig Mexicaans restaurantje, waar we heerlijke taco’s aten. Ik zag dat de buurman van het tafeltje naast ons een soep aan het eten was. Dit rook echt superlekker en als ik nog niet vol had gezeten, had ik ook nog extra die soep besteld. Geïnspireerd door de Mexicaanse keuken ben ik aan de slag gegaan om een lekkere maaltijdsoep te maken. Deze Mexicaanse zwarte bonensoep ruikt lekker kruidig en vult goed. Buen provecho!

Ingrediënten voor 5 koppen bonensoep

  • 3 blikken zwarte bonen à 240 gram uitgelekt
  • 1 blik mais, 285 gram uitgelekt
  • 1 blik tomatenblokjes op sap, 400 gram
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 liter groentebouillon
  • flinke scheut tabasco chipotle (dit is de versie met de groene sticker op de hals waar ‘smoked’ op staat)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • eventueel zout
  • zonnebloemolie
  • hoge soeppan
  • staafmixer

Bereiding

  • Zet de soeppan op laag tot middelhoog vuur en laat hier een eetlepel zonnebloemolie in warm worden.
  • Snipper de ui fijn en laat dit voor 10 minuten fruiten in de olie.
  • Voeg in de laatste minuut de geperste teentjes knoflook toe en fruit dit mee.
  • Voeg nu het paprikapoeder en de gemalen komijnzaad toe en bak dit voor 1 minuut mee.
  • Zet nu het vuur op middelhoog. Nu mag de inhoud van het blik tomatenblokjes erbij samen met de tabasco en de oregano, bak dit voor 3 minuten mee.
  • Laat de zwarte bonen en de mais uitlekken in een vergiet of zeef, spoel af met water. Voeg dit toe in de soeppan, samen met de groentebouillon.
  • Breng dit aan de kook en laat zachtjes pruttelen voor 10 minuten.
  • Proef of de soep nog zout nodig heeft en voeg dit eventueel toe. Als je bonen uit blik gebruikt, zit daar vaak al zout in. Ik vind dan de soep zout genoeg en voeg dit niet nog extra toe.
  • Gebruik nu de staafmixer, maar maal niet alles fijn. Het is lekker om wat structuur te hebben in deze soep, dus pureer ongeveer een derde.
  • Serveer de bonensoep met een vers broodje of met tortillachips. Dit laatste is ook lekker om een beetje te verkruimelen op de soep.

 

Bonensoep

 

Eet smakelijk!

Heb jij weleens een bonensoep gemaakt?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.