Linzencurry met aubergine en tomaat

23 april 2017
Linzencurry

Het gerecht van vandaag is geïnspireerd op dal bhat, een linzencurry of eigenlijk meer soep uit Nepal. Maar omdat ik er groente in heb gedaan waarvan ik denk dat de Nepalezen een rolberoerte krijgen, noem ik het toch maar gewoon een linzencurry. Lekker kruidig van smaak en samen met de rijst een heerlijk rijk gerecht. Lees je mee?

 

Ingrediënten voor 3 à 4 personen

  • 250 gram gedroogde linzen, ik gebruik blonde linzen
  • 1 aubergine
  • 2 tomaten
  • 1 stukje gemberwortel van ongeveer 2 cm
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 2,5 theelepels gemalen komijnpoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • snufje chilivlokken (dit voegt de pittigheid toe, bedenk goed hoeveel je erin wilt doen)
  • verse koriander naar smaak
  • zout
  • 1 liter water
  • rijst voor 3 à 4 personen, ik kies voor pandanrijst
  • zonnebloemolie
  • grote braadpan

Bereiding

  • Kook alvast de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Snij de aubergine in kleine blokjes, net als de tomaat (zaadlijsten verwijderen) en leg apart voor straks.
  • Snipper alvast de ui en snij het stukje gemberwortel in hele fijne stukjes.
  • We gaan eerst beginnen met de blokjes aubergine en tomaat. Zet de braadpan op middelhoog vuur en laat een eetlepel zonnebloemolie hierin warm worden. Dan mag de aubergine net als de tomaat erbij, bak dit voor 5 minuutjes. Haal uit de pan en leg apart voor straks.
  • Bak nu de gesnipperde ui voor 5 minuten. Voeg dan de geperste knoflook en de fijne stukjes gemberwortel toe en bak dit 1 minuut mee.
  • Voeg nu alle kruiden toe en laat dit ook 1 minuut meebakken.
  • Spoel de linzen om, doe ze in de pan en laat dit 2 minuten meebakken. Goed blijven roeren.
  • Voeg het water toe en roer dit goed door. Zet het vuur iets hoger en laat dit (terwijl je regelmatig roert) zachtjes koken voor ongeveer 30 minuten tot de linzen gaar zijn, met de deksel op de pan. Het is de bedoeling dat er nog voldoende vocht overblijft en het mag zeker niet droog worden. Voeg eventueel wat extra water toe als dit al helemaal verdampt is maar de linzen nog niet gaar genoeg zijn. Voeg in de laatste 4 minuten de gebakken aubergine, tomaat en verse koriander naar smaak toe. Proef ook nog even of het nodig is om er wat zout aan toe te voegen.
  • Serveer met de rijst.

 

Linzencurry

 

Eet smakelijk!

Maak jij wel eens een linzencurry en wat voor groenten gebruik je?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply