Kardemom koekjes met sinaasappel en vanille

22 september 2018
Kardemom koekjes

Ik had laatst zin in koekjes, maar niet in de standaard naturel of chocolade versie. Dus ik verzamelde een aantal kruidenpotjes uit mijn voorraad en koos er 1 met mijn ogen dicht (true story!). Dat is dus kardemom geworden, een heerlijk fris en kruidig specerij. Het doet mij aan gember en citrusvruchten denken en daar ben ik gek op. Gecombineerd met sinaasappel en vanille zijn deze kardemom koekjes lekker bros geworden, een echte aanrader. Doe eens gek en probeer het gewoon eens!

Dit recept bevat suiker en margarine, daardoor zijn dit niet de meeste gezonde koekjes. Mocht je hier naar op zoek zijn, probeer dan eens deze havermoutkoekjes van banaan, amandel en pure chocolade. Heel anders van structuur, maar ook heel lekker!

 

Ingrediënten voor 10 kardemom koekjes

  • 100 gram plantaardige margarine, dit moet goed koud zijn
  • 150 gram bloem, ik gebruik biologisch tarwebloem van AH
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • snuf zout
  • rasp
  • mengkom
  • bakplaat + bakpapier
  • eventueel een keukenmachine
  • eventueel een deegroller

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in een mengkom. Kneed dit met je vingers goed door elkaar, tot het een samenhangend deeg is geworden. Je kunt dit ook met de keukenmachine doen als je dit liever hebt. Maak er een bol van en leg in de koelkast voor een half uurtje, zodat het deeg goed koud kan worden. Zo kun je het straks beter vormen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (elektrisch).
  • Haal de mengkom met het deeg uit de koelkast en leg op het aanrecht, samen met een bakplaat met bakpapier.
  • Nu gaan we de koekjes vormen. Maak het aanrechtblad extra goed schoon en droog en bestrooi vervolgens met een klein beetje bloem, dit zorgt ervoor dat het deeg niet vast gaat plakken. Maak het deeg plat, dit kan met je handen of met een deegroller. Steek nu met een steker of een glas rondjes uit het deeg en leg deze op het bakpapier.
  • Bak de kardemom koekjes voor ongeveer 20 minuten, tot ze goudbruin zijn geworden. Controleer tussendoor of de koekjes niet te hard gaan, pas eventueel de baktijd aan.
  • Haal voorzichtig van de bakplaat af en laat volledig afkoelen op een rooster.

 

Kardemom koekjes

 

Eet smakelijk!

Ga jij deze lekkere kardemom koekjes ook maken en hoe zijn ze geworden? Laat het weten in de comments of tag mij in een foto met jouw zelfgemaakte creatie via instagram. Je kunt dit recept ook op je eigen social media delen d.m.v. de groene social media buttons onder dit bericht!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply