Hotspot: The Dutch Vegan Bakery

25 maart 2017
Dutch Vegan Bakery

Ik had al veel goede berichten over The Dutch Vegan Bakery, onderdeel van Het Zaanse Bakkertje, gelezen. Ze stonden met een kraampje op Veggieworld en nadat ik daar een ontzettend lekker broodje had geproefd, wilde ik graag meer over het bedrijf weten. Zo gezegd, zo gedaan. Ik bracht een bezoek aan de bakkerij in het pittoreske Zaandijk, op een steenworp afstand van de Zaanse Schans.

De winkel ziet er prachtig uit, niet alleen de buitenkant maar ook van binnen. Een toonbank vol met lekkernijen en grote rekken met de mooiste rustieke broden. Zie je al die blauw/paarse bordjes op de toonbank en de groene V+ op de kaartjes bij de broden? Dat is dus allemaal vegan! Ze hebben 60 vegan producten in het assortiment die 100% plantaardig zijn. Dus niet alleen geschikt voor veganisten, maar ook voor mensen met een lactose-intolerantie en mensen die vanuit hun geloofsovertuiging halal eten. Bunyamin en Yvonne zwaaien de deegrol, ehh scepter in de bakkerij en zijn tevens ook de eigenaars. De medewerkers van The Dutch Vegan Bakery zijn goed geïnformeerd en zeer vriendelijk en behulpzaam. Wat lijkt mij dit een leuke en inspirerende plek om te werken! Ik mocht een kijkje nemen achter de schermen, waar Yvonne net bezig was met het experimenteren met ingrediënten voor een nieuw product.

 

Dutch Vegan Bakery

 

5 vragen aan Yvonne – mede-eigenaar en Zehra – winkelmedewerker

Hoe zijn jullie erbij gekomen om een vegan assortiment te ontwikkelen?

Yvonne: “Er kwam een vraag van een klant waarom wij eigenlijk geen veganistische producten maakten, waarop wij antwoorden dat daar eigenlijk niet zoveel vraag naar was. Hij zei toen, ik beloof je dat wanneer je vegan producten gaat maken er heel veel mensen op af gaan komen, probeer het nou gewoon. Toen begonnen we met een appeltaartje en croissantjes. En toen kwam Martine van Haperen (vegetus.nl, gewoonvegan.nl) in beeld die ons op weg heeft geholpen met de ingrediënten en het ontwikkelen van de producten. En zo is dat gaan rollen. We proberen telkens nieuwe dingen uit. We testen ze in de winkel en als dat goed loopt en de mensen het leuk vinden komt het ook in de webshop.”

 

Dutch Vegan Bakery

 

Was het lastig om een dergelijk concept op te zetten, hier in een dorp?

Yvonne: “In het begin hadden we een speciale toonbank met de vegan producten. En dan hadden de mensen wel iets van nee, doe maar niet vegan hoor! Tegenwoordig leggen we de vegan broodjes tussen het andere assortiment in, met duidelijke kaartjes erbij. En we merken dat bijvoorbeeld wanneer de gevulde koeken op zijn, de niet vegan klanten dan toch gaan voor de vegan variant. Ik moet zelf ook eerlijk zeggen dat ik ze zelf lekkerder vind, we maken het amandelspijs zelf en ze zijn knapperiger. Alle broden waren eigenlijk al vegan en we hebben nu ook al het kleinbrood plantaardig gemaakt. We hebben er nog geen een klacht over gehad, mensen vinden het hartstikke lekker.”

Zehra: “Er zijn ook niet-vegan klanten die speciaal voor de vegan snacks komen, bijvoorbeeld de zoete aardappel- en de paddenstoelenbroodjes. Mensen zijn zich ook bewuster van de e-nummers, die worden in onze producten niet gebruikt en daar komen ze ook voor.”

Yvonne: “Er komen ook veel toeristen op ons af via happycow of tripadvisor, daar staan leuke recensies op. Voor ons wordt het ook steeds leuker om te maken, de respons is goed en dan durf je ook door te pakken. En de vegan mensen geven wel een speciale vibe af hoor, iedereen is zo dankbaar en we krijgen zoveel leuke en lieve reacties!”

 

Dutch Vegan Bakery

 

Is het eigenlijk moeilijk om de producten helemaal plantaardig te maken?

Yvonne: “Kijk, room stolt bijvoorbeeld sneller dan de plantaardige variant. Vooral als het in de zomer warm is, dan is dat soms echt een gevecht. Dat was echt een leerproces. Het begint voor ons nu wel makkelijker te worden, je ziet dat de producten daardoor ook verbeteren. Als mensen om iets nieuws vragen, gaan we daar ook mee aan de slag om het te proberen. We proberen ook bijna elke week iets nieuws op de toonbank te hebben, bijvoorbeeld focaccia’s en gevulde stokbroden. We proberen al onze klanten blij te verrassen, dus ook de vegan klanten.”

 

Dutch Vegan Bakery

 

Jullie stonden op Veggieworld, hoe is dat gegaan?

Yvonne: “De klanten stonden af en toe 3 rijen dik voor de kraam. Zehra stond daar en wij kregen al snel het bericht dat we snel meer moesten brengen! Dus wij hebben ‘s avonds nog extra staan bakken voor de volgende beursdag, zo goed liep het.”

Zehra: “Er was een moeder die iets zocht wat haar dochtertje kon eten, ze lustte niet zoveel. Toen koos ze voor een saucijzenbroodje. Na anderhalf uur kwam ze terug en vertelde ze dat haar dochtertje het helemaal had opgegeten, terwijl ze nooit dat soort dingen eet, zo lekker vond ze het!”

Wat is jullie favoriete product uit het vegan assortiment?

Yvonne: “Ik vind de gevulde koek zelf erg lekker, maar ook de rozijnenrol is heerlijk. Maar de bospaddenstoelensnack is ook heel lekker, net als het saucijzenbroodje.”

Zehra: “De zoete aardappelsnack!”

 

Dutch Vegan Bakery

 

Ik ben echt onder de indruk van dit mooie bedrijf en de fijne, positieve en creatieve mensen die hier werken. Ik kreeg van Zehra wat lekkers mee voor thuis om te proeven en heb voor het eerst sinds tijden weer eens een zacht wit bolletje gegeten, wat lekker! Het vegan assortiment is het grootst op vrijdag en zaterdag, maar je kunt ook via de webshop bestellen en afhalen of laten bezorgen.

The Dutch Vegan Bakery

Lagedijk 11a, 1544 BA Zaandijk

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.