Hotspot: Meatless District

4 maart 2017
Meatless District

Vandaag neem ik jullie mee naar een populaire hotspot in Amsterdam, Meatless District. Afgelopen december heb ik hier met Joris heerlijk gegeten en dat beviel zo goed, dat ik er nogmaals naartoe ben gegaan voor het maken van dit artikel. Moest ik natuurlijk ook weer die MD Burger bestellen en proeven, echt heel vervelend..

Meatless District: 100% vegan

Meatless District was mijn eerste kennismaking met een volledig vegan restaurant, alles op de kaart is plantaardig. Je kunt hier terecht voor ontbijt (alleen in het weekend), lunch, borrelhapjes en diner. Kies in de ochtend bijvoorbeeld voor een full English breakfast, eet in de middag een lekkere sandwich of salade en geniet ‘s avonds van een uitgebreid 3 gangen diner. In de namiddag kun je kiezen voor diverse snacks met een goed glas wijn of koud biertje van de tap.

 

5 vragen aan Cathalijne, founder en co-owner Meatless District

Waarom zijn jullie een vegan of plantaardig restaurant begonnen?

“Cil (co-owner) en ik zijn al heel lang vegetariër en zijn in eerste instantie begonnen met het idee om een vegetarisch restaurant te beginnen met een deels vegan aanbod. Wij dachten dat Nederland misschien nog niet klaar zou zijn voor een volledig vegan restaurant. Wim kwam bij ons als chefkok in dienst, hij is een diehard vegan en heeft ons eigenlijk ervan overtuigd om toch het vegan concept helemaal door te voeren. En daar zijn wij vanaf het eerste moment heel blij mee geweest. Want wat ik mij voorheen nooit echt zo heb gerealiseerd is dat er nog veel meer dierenleed achter zuivelproducten en eieren zit dan ik dacht. En ik heb ooit uit liefde voor dieren de keuze gemaakt om vegetariër te worden.”

 

Meatless District

 

Vegan restaurants hebben soms een wat stoffig imago. Daar is hier helemaal niets van te merken, het restaurant ziet er hartstikke hip en modern uit. Wat is jullie inspiratie geweest voor dit concept en interieur?

“Voordat wij bezig zijn geweest met o.a. het interieur zijn wij eerst aan de slag gegaan met het bedenken van een naam. Toen kwam ik op het idee om, afgeleid van het Meatpacking District in New York, te gaan voor de naam Meatless District. Dat is met een dikke knipoog omdat daar vroeger alleen maar slachthuizen waren waar die buurt om bekend stond, maar ook om de stijl die wij heel cool vinden. Industrieel, bakstenen muren, wij hebben vleeshaken als lampen boven de keuken gehangen. En verder is het een zoektocht geweest naar dingen die wij mooi vinden en gek genoeg past het allemaal ook nog bij elkaar. Wij hebben er niet een heel designteam op gezet. Wij hebben wel een interieurbouwer gehad die ons via onze crowdfundingscampagne heeft benaderd. Hij heeft bijvoorbeeld de bar voor ons ontworpen en de tafels.”

 

Meatless District

 

Jullie hebben via crowdfunding de financiering voor elkaar gekregen, was daar gelijk veel animo voor?

“Ja, eigenlijk wel. We hebben wel erg ons best moeten doen want de mensen waren enthousiast, maar ook echt investeren is een tweede. De crowdfunding hebben we via een platform opgezet en in 3 maanden was het doel bereikt.”

 

Meatless District

 

Hoe bepalen jullie welke gerechten er op de kaart komen?

“Eigenlijk bedenkt Wim dit allemaal. Hij bespreekt zijn opzet met ons en dan kijken wij of we ons erin kunnen vinden. En na veel proeven en soms wat aanpassingen komen ze uiteindelijk op de kaart.”

 

Meatless District

 

Wat is jouw favoriete gerecht op de kaart?

“De Caesar salad is echt mijn aanrader. Het is een salade maar totaal niet gezond, er zit veel dressing en gefrituurde boerenkool in. Ook zitten er kipstuckjes in van de Vegetarische Slager. De smaken passen heel goed bij elkaar. Echt een nieuwe kijk op een traditioneel gerecht. In sommige gerechten op de kaart zitten vleesvervangers verwerkt. Ik denk dat dit ook een goede manier is om niet-vegans kennis te laten maken met dit concept en ook om de doelgroep van ons restaurant te verbreden.”

 

Meatless District

Bilderdijkstraat 65-67 H, 1053 KM Amsterdam

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.