Hotspot: Iris Maree Store

11 maart 2017
Iris Maree

Enige tijd geleden was ik op zoek naar een nieuwe tas. Ik kon er natuurlijk voor kiezen om naar 1 van de bekende ketens te gaan, maar ik was op zoek naar een tas die wat langer zou meegaan en niet al na 1 jaar van ellendigheid uit elkaar zou vallen. Maar aangezien de prachtige vegan tassen van Stella McCartney qua budget nèt niet binnen mijn bereik lagen (kuch), ging ik via Google op zoek naar een alternatief. Ik zocht naar een vegan tas die niet alleen duurzaam is maar er ook mooi uitziet. Al snel kwam ik op de website van Iris Maree in Amsterdam (voorheen Amsterdam Bag Company) terecht. Na een bezoek aan de winkel ben ik de trotse eigenaar van de Liam, een prachtige multifunctionele tas waar werkelijk alles in past en waar ik echt niet meer zonder kan.

Iris is een Nederlandse tassenontwerper die haar eigen label is gestart: Iris Maree. Op haar website kun je in de webshop haar tassen kopen, maar ze zijn ook te bewonderen in haar winkel in Amsterdam. Naast de tassen zijn er ook een kleine selectie kleding, sieraden en kaarsen te koop. In het souterrain (achter het trapje) is de studio, hier kun je een deel van het ontwerp proces bekijken. Omdat ik zo enthousiast ben over het concept van het label wil ik deze hotspot graag met jullie delen. Ik ben daarom terug naar de winkel gegaan om Iris een aantal vragen te stellen over haar label voor dit artikel.

 

Iris Maree

4 vragen aan Iris, owner Iris Maree

Wilde je altijd al designer worden?

“Creativiteit zit sowieso al in je. Als kind was ik altijd al bezig met van alles om mijn kleding leuker te maken dan dat het uit de winkel kwam. Ik heb een economische studie gedaan en daarin heb ik uiteindelijk de richting cultuur en beleid gekozen. Toen ben ik bij mijn eerste baan gaan werken waar ik merchandise maakte voor Nederlandse bladen en internationale tijdschriften. Daar ben ik weggegaan en gaan werken bij een bedrijf dat kleding maakte. Via hun ben ik naar beurs in Parijs gegaan en zo heb ik veel ervaring opgedaan. Hierna ben ik mijn eigen merchandise bedrijf begonnen en werkte ik onder andere voor Elle en Vogue en werkte ik bijvoorbeeld samen met Isabel Marant. Toen ben ik ook voor heel veel merken tassen gaan maken, want dat was toentertijd de beste uiting voor je merchandise. En zo heb ik heel veel ervaring in tassen opgedaan en is ook mijn idee om vegan leather tassen te gaan maken geboren. Ik wilde mijn eigen tassen gaan maken naar mijn eigen smaak en er helemaal achter staan. Ik wilde daarbij niet kiezen voor echt leer want ik ben mij erg bewust van het dierenleed wat erachter schuilgaat.”

Iris Maree

 

Waarom ben je een vegan label begonnen, dat lijkt mij best een grote stap om te durven zetten?

“Een enorme stap! Toen ik 3 à 4 jaar geleden begon heb ik heel vaak getwijfeld. Want mensen vonden de designs en ontwerpen leuk en de retail ging toen beter dan nu, dus ik verkocht hartstikke veel. Maar als sommige mensen erachter kwamen dat het geen leer was, hoefden ze het niet. In die tijd was dat toch heel anders. Je hebt natuurlijk Stella McCartney, zij maakt vegan tassen en zij doet het gewoon. Zij is daarin echt een groot voorbeeld voor mij. Er komen steeds meer grote merken die overstappen op vegan leather en ik merk nu dat er steeds meer mensen naar mijn winkel komen omdat ik die vegan tassen verkoop. In 4 jaar is het meer normaal geworden en zelfs vraag naar gekomen, waardoor het ook meer in de mode raakt. Het blijft moeilijk, maar het is wel een goede keuze geweest om vegan materialen te gebruiken. Het is ook echt een leerproces om de juiste materialen te kiezen. Het moet sterk genoeg zijn en bijvoorbeeld goed door de machines kunnen worden verwerkt. Dus wat dat betreft is het ook nog eens een uitdaging. Als ik gewoon voor leer had gekozen, was het een stuk makkelijker geweest.”

Iris Maree

 

Waar haal jij je inspiratie uit?

“Ik heb heel veel gereisd voor mijn werk en dan raak je natuurlijk geïnspireerd door de landen, door de kleuren en door hoe mensen de stoffen maken. Ik hou zelf heel erg van kleurrijk en warm. Nederlanders houden vaak van grijs, zwart, bruin en grote tassen met een schuine band. En ik wilde toch ook voor kleine citybags en veel kleuren gaan. Ik merk ook dat vooral Franse en Italiaanse toeristen dit te gek vinden en dat de Nederlanders vaak voor de grote zwarte tassen blijven gaan. Daar luister ik natuurlijk wel naar, maar ik ontwerp ook echt de tassen die ik zelf fijn vind, bijvoorbeeld kleine formaten waar ik losse creditcards in kan meenemen. Ze moeten leuk zijn, maar ook praktisch, een beetje stoer en kleurrijk. Zo ontwikkel ik mijn tassen.”

Iris Maree

 

Wat is jouw favoriete tas uit je eigen collectie?

“De Julian vind ik erg leuk en gewaagd door de kleur (en de tas draagt de naam van haar zoon, hoe leuk is dat!). Het verwerken van het metallic materiaal was ook echt een uitdaging. En qua werktas ga ik voor de tas die jij ook hebt, de Liam, echt een klassiek en praktisch model.”

Iris Maree

 

Iris Maree Store

Herenstraat 36C, 1015 CB Amsterdam

Toevoeging: in de winkel kan alleen nog geshopt worden op afspraak of online via de webshop.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.