Geroosterde amandelen met karamel en zeezout

5 mei 2017
Geroosterde amandelen

De snack van vandaag bevat 1 van mijn favoriete smaakcombinaties: karamel en zeezout. Klinkt dit je gek in de oren of heb je dit nog nooit eerder geprobeerd? Doe jezelf een plezier en ga deze geroosterde amandelen gewoon eens maken, je weet niet wat je proeft!

Ingrediënten

 • ongebrande amandelen, zoveel als je wilt maken
 • suiker
 • grof zeezout, naar smaak (wees hier niet te zuinig mee, anders proef je het niet terug)
 • bakplaat met bakpapier
 • steelpan, middelmaat
 • 2 pollepels

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 170 graden (elektrisch).
 • Eerst beginnen we met de amandelen. Leg de ongebrande amandelen op de bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat de amandelen niet op elkaar liggen en elkaar niet raken. Dan mogen ze in de oven voor 4 minuten. Haal de bakplaat hierna uit de oven en schep de amandelen even goed om. Dan mogen ze nogmaals 4 minuten in de oven. Het is de bedoeling dat ze lichtbruin zijn, let op dat ze niet te donker worden. Dat is niet lekker! Haal ze van de bakplaat af en laat een half uurtje afkoelen. Gooi het bakpapier niet weg, maar laat de bakplaat met bakpapier op het aanrecht liggen voor straks.
 • Zet de steelpan op laag tot middelhoog vuur en strooi hier het suiker in. Dit mag de hele bodem bedekken, ongeveer een halve cm dik. De geroosterde amandelen mogen er ook gelijk in. Nu is het een kwestie van wachten tot de suiker gaat karameliseren. Neem hier echt de tijd voor en blijf er goed bij. Als je het vuur hoger gaat zetten gaan de amandelen en de karamel verbranden, dan kun je het weggooien. Je zult zien dat de suiker langzaam vloeibaar wordt en dat de kleur van helder wit gaat veranderen in een lichtbruine kleur. Op het moment dat je deze verandering ziet, mag je met de pollepels de amandelen door de gekarameliseerde suiker heen roeren zodat ze allemaal bedekt zijn met een laagje karamel. Let op: de karamel is gloeiend heet, raak dit absoluut niet met je vingers aan! Hier zijn de pollepels voor. Dan mag tot slot ook het zeezout erbij, roer dit er ook goed doorheen. Dit proces moet niet te lang duren, de karamel moet lichtbruin van kleur zijn. Als je te lang wacht, wordt het donkerbruin en dan is het niet meer goed.
 • Als alle amandelen goed bedekt zijn met de karamel en het zeezout mag de steelpan van het vuur en stort je alles op het bakpapier. Probeer met de 2 pollepels de amandelen zo goed als het kan van elkaar af te halen, door de karamel gaat het nogal aan elkaar plakken. Lukt dit niet helemaal? Geen probleem, dat lossen we straks wel op. Laat alles goed afkoelen.
 • Tip: als je klaar bent met de steelpan en de pollepels, doe dan gelijk heet water in de steelpan, leg de pollepels daarin en zet even apart. Op die manier smelten de restjes karamel en kun je het makkelijk schoonmaken.
 • Dan gaan we verder met de laatste stap. De amandelen zijn nu afgekoeld en voor een deel aan elkaar geplakt. Je kunt ze nu voorzichtig van elkaar afbreken, maar je kunt er ook voor kiezen het zo te laten. Aan jou de keuze!

 

Geroosterde amandelen

 

Eet smakelijk!

Ga jij deze geroosterde amandelen maken en hoe zijn ze geworden? Laat het weten in de comments of tag mij op instagram. Leuk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.