Geroosterde aardappels uit de oven met knoflook, sjalot en rozemarijn

19 maart 2017
Geroosterde aardappels

Eigenlijk eten wij niet vaak aardappels, groente en een plantaardig kant en klaar product zoals een burger of schnitzel. Maar als we dat wel doen, vind ik het lekker om niet voor de standaard gekookte aardappels te gaan. Je kunt zoveel meer met een aardappel! Je kunt ze pureren, bakken, frituren, gratineren of roosteren. En dat laatste ga ik jullie vandaag laten zien. Ik heb over een trucje gelezen dat door de Amerikanen vaak wordt gebruikt, waardoor je de meest perfect geroosterde aardappels krijgt. Namelijk door het toevoegen van baking soda en zout aan het kookwater. Ik heb het uitgeprobeerd en inderdaad, zo lekker heb ik ze zelden gegeten!

Ingrediënten voor ongeveer 2 à 3 personen

  • 1 kg iets kruimige aardappels (dit lijkt veel voor 2 à 3 personen, maar door het schillen en roosteren raak je al wat van het volume kwijt)
  • 4 sjalotten, in de lengte door vieren gesneden
  • 4 teentjes knoflook, met de zijkant van een breed mes pletten zodat de smaken goed vrijkomen en dan door de helft snijden
  • paar takjes verse rozemarijn
  • olijfolie
  • 2 theelepels baking soda (niet zelfrijzend bakpoeder gebruiken, dat is echt een ander product)
  • 2 theelepels zout
  • flinke snuf peper
  • braadslede

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 210 graden (elektrisch).
  • Breng een pan met 2 liter water aan de kook en voeg hier de baking soda en het zout aan toe.
  • Schil de aardappels en snij in grote blokjes. Kook dit in het water voor ongeveer 10 minuten. Je moet er met een vork in kunnen prikken. Door de baking soda en het zout op te lossen in het water, krijgt dit een hogere PH-waarde. Hierdoor krijgt de buitenkant van de aardappels een zachtere structuur, waardoor ze straks tijdens het roosteren in de oven extra krokant worden.
  • Giet de aardappels af en schud ze met de deksel op de pan even goed heen en weer. Hierdoor krijgen de aardappels aan de buitenkant een onregelmatige structuur. Laat ze voor 1 minuut in de pan even uitstomen.
  • Leg ze in een braadslede samen met de sjalotten, knoflook en de rozemarijn. Voeg wat olijfolie en een flinke snuf peper toe en hussel dit voorzichtig door elkaar zodat alles met de olijfolie is bedekt.
  • Bak dit in de oven voor ongeveer 35 minuten. Halverwege 1x omhusselen.
  • De sjalotten en knoflook lekker erbij laten en serveren, de takjes rozemarijn haal je er wel uit. Eventueel nog wat grof zeezout eroverheen strooien.

Geroosterde aardappels

 

Eet smakelijk!

Hebben jullie weleens geroosterde aardappels gemaakt? Of hoe eet jij ze het liefst?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply