Gekarameliseerde uien

28 maart 2017
Gekarameliseerde uien

Ik maak al jaren gekarameliseerde uien. Lekker als topping op een burger of pizza, of om te verwerken in bijvoorbeeld een bonenschotel. Ik blijf het bijzonder vinden hoe de smaak van een ui door een klein beetje hitte kan veranderen van pittig naar zoet. Uien bestaan uit suiker, door het langzaam en langdurig verwarmen zal dit suiker zich omzetten in een soort karamel. Dit zorgt voor die lekkere hartig/zoete smaak van de gekarameliseerde uien. Als je dit bijgerecht op tafel zet, weet ik zeker dat het schaaltje snel leeg is!

Ingrediënten voor 2 à 3 personen

  • 4 grote uien
  • olijfolie
  • snuf zout
  • braadpan met dikke bodem

Bereiding

  • Snij de uien door de helft (van kontje naar kontje) en haal de bruine buitenste schil er af. Snij nu de ui in halve ringen. Doe dit niet te dik en niet te dun, laten we zeggen ongeveer een halve cm.
  • Zet de braadpan op een laag tot middelhoog vuur. Mijn (elektrisch) fornuis heeft stand 1 t/m 9, deze zet ik op 4. Verhit een scheut olijfolie in de pan.
  • Voeg nu de halve uienringen toe en roer dit even goed door de hele pan, zodat de olijfolie goed verdeeld is. Voeg ook een snuf zout toe. De pan zal aardig vol zijn, maar tijdens het proces zullen ze flink slinken.
  • Nu is het een kwestie van tijd en geduld hebben. Roer om de paar minuten de uien even om in de braadpan, ze mogen absoluut niet te snel bruin worden! Als het nodig is, zet je het vuur gewoon wat lager.
  • Na 10 minuten zul je merken dat de uien al wat zachter zijn geworden. En na een totale tijd van 50 minuten zijn de uien klaar. Het is de bedoeling dat ze mooi bruin zijn, maar niet zwart.

 

Gekarameliseerde uien

 

Eet smakelijk!

Heb jij wel eens gekarameliseerde uien gegeten?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.