Gebakken rijst met gemarineerde tempé en groenten

4 juni 2017
gebakken rijst

Deze gebakken rijst is super lekker met de crispy tempé en groenten. Je dit gewoon zo serveren, of eet er ook nog een frisse komkommersalade bij. Hou je nog iets over? Vries het dan gerust in voor de volgende keer, of eet het lekker als lunch de volgende dag. En ik vertel je ook een trucje waarmee je de rijst het allerbeste kunt opbakken. Nieuwsgierig? Klik dan snel verder voor het recept!

Ingrediënten voor 3 à 4 personen

  • 200 gram tempé
  • 100 gram champignons
  • 1 ui
  • 100 gram doperwtjes (diepvries)
  • 100 gram wortel
  • rijst voor 4 personen
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • peper naar smaak
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder of 1 theelepel paprikapoeder en een scheutje Tabasco chipotle
  • koolzaadolie
  • wokpan

Bereiding

  • Eerst beginnen we met het koken van de rijst. Laat dit daarna afkoelen en dan zo lang mogelijk in de koelkast staan, het liefst een nacht! Hierdoor is het perfect om straks op te bakken in de wok.
  • Dan gaan we verder met het marineren van de tempé. Snij dit in kleine stukjes en leg in een schaaltje. Voeg vervolgens 1 eetlepel katjap manis, 1 eetlepel sojasaus en ook 1 theelepel sambal oelek toe en roer dit goed door elkaar. Laat dit zo lang mogelijk, maar in ieder geval voor een half uur, marineren. Zet de wokpan op middelhoog vuur en verwarm hier wat koolzaadolie in. Bak de stukjes gemarineerde tempé voor ongeveer 5 minuten, tot ze lekker krokant zijn geworden. Laat even uitlekken op een keukenpapiertje en bewaar voor straks.
  • Snij nu de champignons, wortel en ook de ui in ongeveer dezelfde stukjes als de tempé. Verwarm weer wat koolzaadolie in de wokpan en bak hier de groenten (dus de champignons, wortel, ui èn doperwtjes) in voor ongeveer 10 minuten.
  • Voeg nu de rijst toe en roer dit goed door elkaar. Nu mogen er nog 2 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel sojasaus, het uien- en knoflookpoeder, gerookt paprikapoeder en peper erbij. Roer dit goed door elkaar. Bak dit voor nog ongeveer 10 minuten. Voeg in de laatste minuut nog de stukjes tempé toe aan de gebakken rijst en warm dit nog goed door.

 

gebakken rijst

 

Eet smakelijk!

Ga jij deze gebakken rijst met tempé maken en hoe is het geworden? Laat het weten in de comments of tag mij op instagram. Leuk!

You Might Also Like

3 Comments

  • nico53coin@hotmail.nl'
    Reply Nico de Boer 5 december 2017 at 19:59

    Onlangs uitgeprobeerd en het was zeer goed bevallen. De minimumtijd van een half uur voor het marineren vind ik wel erg krap genomen. Mag beslist wel een uur zijn. En neem er dan een koele trappist bij.

    • Reply Sanne 6 december 2017 at 18:59

      Dat is een goede tip Nico! 😀

  • djdg@protonmail.ch'
    Reply Dirk-jan 23 augustus 2018 at 17:14

    Hallo Sanne,

    Bedankt voor dit recept! Ik heb een beetje vals gespeeld door bij de AH gemarineerde tempé te kopen. De rest volgens de aanwijzingen en het is me ook goed bevallen.

    Nogmaals bedankt voor de inspiratie!

  • Leave a Reply