Feestelijke vegan koekjes, leuk als traktatie!

7 september 2017
feestelijke vegan koekjes

Er is recent weer een hoop gedoe geweest over traktaties op school. Mogen scholen zich nu wel of niet bemoeien met de keuze voor traktaties? Ehh, ja ik heb nu dus gewoon een recept voor feestelijke vegan koekjes mét suiker voor jullie gemaakt. Lekker simpel en snel klaar. Maar je kunt ook heel makkelijk de suiker vervangen voor een andere zoetstof of zelfs helemaal weglaten. Aan jou de keuze!

Ingrediënten voor 10 feestelijke vegan koekjes

  • 150 gram bloem, ik gebruik biologisch tarwebloem van AH
  • 100 gram plantaardige margarine, zorg ervoor dat de margarine goed koud is
  • 40 gram suiker
  • een paar druppels vanille-aroma
  • snuf zout
  • 1 reep chocolade naar keuze, ik gebruik nu pure chocolade
  • versiering naar keuze, ik gebruik nu kokosrasp maar ga vooral uit je dak met alle soorten versieringen!
  • bakplaat + bakpapier
  • mengkom
  • pan + kom waarvan de bodem net iets groter is dan het pan, zodat je de kom in de pan kunt hangen

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten behalve de chocolade en versiering in een mengkom en kneed hier (met je handen of met een keukenmachine) een samenhangend deeg van. Maak vervolgens een bol van het deeg en leg het in de koelkast, zodat het deeg goed koud kan worden.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (elektrisch).
  • Nu gaan we de koekjes maken. Strooi wat bloem over het aanrecht en leg hier de bol deeg op. Maak hier een platte plak van met je handen, of gebruik een deegroller. Steek nu met een steekvormpje of een glas 10 koekjes uit. Leg deze voorzichtig op de bakplaat met bakpapier. De koekjes mogen voor ongeveer 15 – 17 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Check dit tussendoor, de tijd is afhankelijk van de temperatuur van jouw oven. Laat ze na het bakken goed afkoelen.
  • Smelt nu de chocolade au bain-marie. Dit doe je door een klein laagje water in de pan te koken, dan hang je de kom in het pan. Het is de bedoeling dat de bodem van de kom het kokende water niet raakt. Breek de chocolade en leg dit in de kom. Door de stoom van het kokende water zal, de chocolade langzaam smelten. Op deze manier zal de chocolade niet verbranden.
  • Doop nu de helft van een koekje in de chocolade en leg het koekje op een vel bakpapier. Strooi je versiering naar keuze er overheen en laat de chocolade goed afkoelen. Zet het eventueel even in de koelkast, om dit proces te versnellen.

 

feestelijke vegan koekjes

 

Eet smakelijk!

Ga jij deze lekkere feestelijke vegan koekjes maken en hoe is het geworden? Laat het weten in de comments of tag mij op instagram. Leuk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply