Een vegan foutje moet kunnen, of niet?

24 april 2018
vegan foutje

Je kunt nog zo goed je best doen om vegan te eten en leven, maar de kans zit er dik in dat je vroeg of laat een keer (onbewust!) de fout ingaat. Een vegan foutje is immers zo gemaakt! Ik krijg wel eens de vraag hoe ik daar mee omga en dat ga ik je in dit artikel vertellen, lees je mee?

Etiketten lezen

Producten in de supermarkt lezen is in het begin best lastig. De meeste ingrediënten zijn herkenbaar, maar wat dacht je van al die moeilijke namen en e-nummers? Wist jij bijvoorbeeld dat vitamine D3 meestal van schapenwolvet wordt gemaakt en dat e-nummer e120 een rode kleurstof gemaakt van schildluizen is? Eet smakelijk met je roze koek! Ik vond dat in het begin maar knap lastig en ging geen boodschappen doen zonder mijn telefoon mee te nemen. Je kunt op die manier namelijk heel handig even snel checken of iets wel plantaardig is, of juist niet.

Paniek!

Soms kom je in situaties terecht waar je geen controle over hebt. Bijvoorbeeld een lunch die verzorgd is op je werk of even snel een broodje halen bij de supermarkt of tankstation. Neem nou bijvoorbeeld een broodje hummus met gegrilde groenten op een donker hard bolletje. Nou, daar kan weinig mee mis zijn zou je denken. Je bent er lekker van aan het eten, staat op punt om het laatste stukje in je mond te stoppen. Je kijkt eens wat beter naar het laatste hapje en je ziet plots dat er boter onder de hummus zit! Ik las laatst ook dat iemand dacht het vegan satébroodje van De Vegetarische Slager te eten, bleek dat een vegetarisch (dus niet vegan) saucijzenbroodje in een vegan verpakking te zijn! En ja, dat is dan even ontzettend naar.

Relax en wees lief voor jezelf!

Een vegan foutje kan dus zomaar gebeuren en je kunt daar vaak helemaal niets aan doen. Ik denk dat het belangrijk is dat je op dat soort momenten niet te hard bent voor jezelf. Ja, natuurlijk is het ontzettend balen dat je iets dierlijks hebt gegeten terwijl je dit absoluut niet wilt. Maar het is nu eenmaal gebeurd en je kunt er niets meer aan veranderen. Denk de situatie om en zie het als een leermoment. In deze instinker trap je nooit meer! Je bent echt niet ‘minder vegan’ als je zoiets is overkomen. Accepteer de situatie en ga gewoon lekker verder met vegan leven. Wees lief voor jezelf!

You Might Also Like

2 Comments

 • rroijen@hotmail.nl'
  Reply Rene 10 februari 2019 at 13:54

  Saté broodje van de vegetarische slager is wel degelijk vegan

 • rroijen@hotmail.nl'
  Reply Rene 10 februari 2019 at 14:04

  Excuus de sauzijcens niet idd

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.