De lekkerste stoofpeertjes, op mijn manier

23 oktober 2017
stoofpeertjes

Ik heb ze eindelijk weer eens gemaakt, super lekkere stoofpeertjes! Het hele huisΒ gaat ernaar ruiken, heerlijk. Ik geloof dat iedereen ze weer op een andere manier maakt, vandaag laat ik je mijn manier zien. Bonus: ik geef je bij het recept ook nog een tip hoe je vegan wijnen kunt opzoeken. Veel kookplezier weer!

De helderrode kleur van stoofpeertjes die je vaak op foto’s ziet, komt meestal door het gebruik van ‘perenrood’ in het recept. Dit is suiker met als toevoeging de kleurstof karmijn. Wat was dat ook alweer, hoor ik je denken? Dat zijn dus geplette luizen. Ehh, no thanks! Mijn stoofpeertjes krijgen hun kleur enkel en alleen door de wijn, die ik overigens niet verdun met water. Hierdoor krijgen ze een prachtige dieprode kleur, bijna zwart.

Wist je trouwens dat niet alle wijn vegan is? Ja, de wijn zelf is vaak wel vegan. Maar deΒ wijn wordt vaak geklaard d.m.v. dierlijke eiwitten, gelatine of onderdelen van vissen. Yep, dat wil je dus niet. Op de website barnivore.com of vegan.ricksmind.com kun je heel makkelijk terugvinden welke soorten alcoholische dranken er precies vegan zijn!

Ik gebruik trouwens de peertjes in z’n geheel, vandaar ook de grote hoeveelheid wijn. Gebruik je liever partjes i.p.v. de hele peertjes? Dan heb je waarschijnlijk wat minder wijn nodig. Wat je dan met de rest van die fles aanmoet? Lekker opdrinken natuurlijk! πŸ˜€

IngrediΓ«nten voor 10 stoofpeertjes

  • 10 peertjes, ik gebruik Gieser Wildeman
  • 1 fles vegan rode wijn, ik gebruik Slurp! syrah/cabarnet sauvignon van Ilja Gort
  • de schil van een halve sinaasappel, eerst even goed wassen!
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 kruidnagels
  • 60 gram ruwe rietsuiker (of iets meer, als je ze liever zoeter hebt)
  • grote soeppan, kookpan of braadpan (i.i.g. groot genoeg om alle peertjes naast elkaar in neer te kunnen leggen)

Bereiding

  • Begin eerst met het schillen van de peertjes. Laat de steeltjes eraan zitten en snij het kroontje van de onderkant af. Dan mogen ze in de pan.
  • Voeg vervolgens alle overige ingrediΓ«nten aan de peertjes toe en breng dit aan de kook.
  • Als het kookt, zet je het vuur terug tot een lage stand. De deksel mag half op de pan. Het is de bedoeling dat de wijn een beetje pruttelt, maar het moet niet stevig koken!
  • Kook de peertjes tot ze goed gaar zijn, bij mij duurde dit hele proces 2 uur. Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van de grootte van je pan en de temperatuur van je fornuis. Check dit daarom zelf tussendoor goed en voeg eventueel wat water toe als het vocht te snel verdampt. Draai de peertjes tussendoor eenmaal om, zodat ze aan alle kanten even gaar en rood worden.
  • Serveer de stoofpeertjes met de ingekookte wijn, natuurlijk wel even de kruidnagels eruit halen.

 

stoofpeertjes

 

Eet smakelijk!

Ga jij deze lekkere stoofpeertjes makenΒ en hoe zijn ze geworden? Laat het weten in de comments of tag mij in een foto met jouw zelfgemaakte creatie viaΒ instagram. Je kunt dit recept ook op je eigen social media delen d.m.v. de groene social media buttons onder dit bericht!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply