Brownie met cacao, kokos en glazuur

2 maart 2017
Brownie

Brownie, wie houdt er niet van. Heerlijk vol van smaak en best wel machtig. Vroeger heb ik ze vaak gemaakt met een kant en klaar pakketje uit de supermarkt. Je weet wel, zo een waar alleen maar water bij hoeft. Op zich niks mis mee, maar als je eenmaal een brownie helemaal zelf hebt gemaakt, wil je niet meer terug naar de pakketjes. Dit is ook een leuk recept om samen met kinderen te maken, lekker kliederen in de keuken! En doordat er -uiteraard- geen eieren in zitten, kan het geen kwaad om na afloop stiekem de spatels af te likken.

Ik gebruik de dadels in dit recept om wat meer zoetigheid en structuur aan de brownie te geven. Meestal zitten het water en de room van de kokosmelk wat gescheiden in het blikje. Roer dit even door om een romige substantie te krijgen, dit heb je nodig voor het recept. De kokos en cacao zijn een goede combinatie en zorgen voor een heerlijk rijke en smeuïge brownie.

Brownie

Ingrediënten voor 16 stukjes

  • 250 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram kokosrasp + extra voor de bovenkant
  • 100 gram cacaopoeder + extra voor het glazuur
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 5 medjoul dadels
  • 250 ml plantaardige melk (ik gebruik amandelmelk ongezoet)
  • 100 ml kokosmelk
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • snuf zout
  • poedersuiker voor het glazuur
  • vierkante springvorm van 24 x 24 cm

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch).
  • Snij de dadels in de lengte doormidden en haal de pit eruit. Hak vervolgens de dadels in kleine stukjes.
  • Doe alle droge ingrediënten (behalve de dadels) in een kom en roer goed door.
  • Voeg vervolgens de plantaardige melk en de kokosmelk toe en roer dit met een siliconen spatel goed door elkaar. Je kunt ook een mixer gebruiken als je dit liever hebt.
  • Voeg hierna de zonnebloemolie en de stukjes dadels toe en mix dit nogmaals op dezelfde manier tot het een geheel is geworden.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier. Dit gaat het makkelijkst door een vel bakpapier te verfrommelen tot een prop en daarna voorzichtig weer uit te vouwen. Door de kreukels in het papier kun je het beter in de hoeken van de springvorm vouwen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de springvorm in te vetten met olie.
  • Schep het beslag in de springvorm en zet op een rooster in het midden van de oven. De baktijd is ongeveer 20 à 25 minuten, afhankelijk van de oven. De binnenkant mag nog best wat vochtig zijn, dit hoort zo.
  • Laat na de baktijd de brownie afkoelen op een rooster.
  • Ik heb een simpel chocoladeglazuur gemaakt van cacaopoeder, poedersuiker en water. Doe 5 eetlepels lauw water in een kommetje en voeg hier een flinke eetlepel cacaopoeder aan toe. Roer dit goed door. Voeg hierna in kleine beetjes poedersuiker toe, goed roeren. Als je een dik glazuur wilt krijgen, gebruik je meer poedersuiker dan wanneer liever een dunner glazuur hebt.
  • Giet het glazuur op de brownie en verdeel dit goed over de bovenkant. Strooi hier nog wat kokosrasp overheen en je brownie is klaar.

Brownie

Eet smakelijk!

Wat bakken jullie het liefst?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.