Bonenschotel met kastanjechampignons, ui en tomaat

21 maart 2017
Bonenschotel

Het is officieel lente, maar het lijkt buiten wel herfst. Niet alleen de smaken, maar ook de kleuren van deze bonenschotel sluiten daar goed bij aan. Je kunt mij wakker maken voor gebakken champignons, lekker met peper en zout. Gecombineerd in dit gerecht met bonen, ui en tomaat zorgen ze voor een lekkere structuur. Geserveerd met de zilvervliesrijst is dit een volwaardige maaltijd vol vitamines, eiwitten en vezels. De bonenschotel is goed in te vriezen en de restjes zijn de volgende dag makkelijk op te warmen en lekker als lunch. Je kunt dit recept makkelijk aanpassen aan wat er in je koelkast ligt. Voeg bijvoorbeeld ook eens mais of vegan gehakt toe, lekker variëren!

Ingrediënten voor 2 à 3 porties

  • 400 gram kidneybonen, uitgelekt
  • 1 grote ui
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 snufjes chilipoeder
  • zout en peper
  • zonnebloemolie
  • half glas water
  • zilvervliesrijst

Bereiding

  • Begin alvast met het koken van de rijst volgens de verpakking.
  • Borstel de champignons schoon en snij ze in vieren, de kleintjes mogen in tweeën. Bak ze op middelhoog vuur in 1 eetlepel zonnebloemolie in ongeveer 7 minuten mooi bruin. Voeg ook wat peper en zout naar smaak toe. Haal hierna uit de pan en leg even apart.
  • Snipper de ui en bak dit in 1 eetlepel zonnebloemolie voor 10 minuten. Voeg in de laatste minuut de geperste knoflook en alle kruiden toe en bak dit mee.
  • Voeg nu de tomatenblokjes op sap toe en warm dit 3 minuten door, zodat het kan ontzuren.
  • Nu mogen de gebakken champignons, de uitgelekte kidneybonen en het water erbij. Verwarm dit nog 10 minuten door, totdat de saus de gewenste dikte heeft gekregen.
  • Serveer met de zilvervliesrijst.

Bonenschotel

 

Eet smakelijk!

Heb jij wel eens een bonenschotel gemaakt en welke combinaties maak jij het liefst?

You Might Also Like

1 Comment

  • jansem.aafke@gmail.com'
    Reply Aafke 1 juni 2018 at 12:21

    Hoi,
    Het lijkt me super lekker, alleen zou ik adviseren om het te maken met verse tomaten, want in tomaat uit blik (welke vorm dan ook) zit een heel hoog gehalte Bisphenol A (BPA). Dat komt doordat het zuur van de tomaat sterk reageert op de BPA in het plastic laagje dat in het blikje zit. En aangezien je als veganist toch meestal behoorlijk op je dieet let en niet alleen of er vlees, zuivel of eieren in zit, maar ook wat er allemaal voor rare stoffen inzitten. Lijkt me dat wel een aandachtspuntje. Overigens is dit niet als nare kritiek bedoeld, want het recept lijkt me echt heerlijk, maar als opbouwend.

    Vriendelijke groetjes,
    Aafke Jansen

  • Leave a Reply