Basisrecept voor pizzadeeg

30 april 2017
Pizzadeeg

Iedere keer als ik het woord pizza hoor, zing ik in mijn hoofd de eerste paar zinnen van de begintune van de tekenfilm Samurai Pizza Cats. Voor de jongere (of oudere..) lezers onder ons, Google it! Maar dat terzijde… Pizza dus. We gaan vandaag ons eigen pizzadeeg maken. Makkelijk èn leuk om te doen!

Dit is een basisrecept voor pizzadeeg, de saus en toppings mag je helemaal zelf invullen. Maar het gebruik van de edelgistvlokken als topping kan ik van harte aanbevelen. Dit geeft die hartige smaak aan je pizza, die eigenlijk niet mag ontbreken.

 

Ingrediënten voor 2 pizzabodems

  • 250 gram bloem
  • 4 gram instant gist, ik gebruik die van Dr. Oetker (kleine zakjes)
  • 170 ml lauwwarm water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 5 gram zout
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • mengkom
  • bakplaat + bakpapier
  • schone theedoek

Bereiding pizzadeeg

  • Maak het aanrecht extra goed schoon en leg de bloem in een hoopje neer. Maak hier in het midden een kuiltje in, zodat je het aanrecht ziet. Zorg dat de randen van de cirkel goed hoog zijn.
  • Strooi aan de ene kant van de cirkel met bloem het gist en aan de andere kant het zout. Strooi ze niet direct op elkaar, daardoor bestaat de kans dat de werking van het gist vermindert. De oregano mag hier ook op, dit hoeft niet gescheiden te worden.
  • Vervolgens giet je voorzichtig het water en de olijfolie in het midden.
  • Nu schraap je met een vork steeds wat bloem van de binnenkant van de ring in het water/oliemengsel. Dit roer je door elkaar en herhaal je tot het niet meer zo vloeibaar is. Gebruik dan je handen om alles goed door elkaar te kneden zodat alles met elkaar is gemengd.
  • Nu is het een kwestie van kneden, kneden en nog eens kneden. Ik heb dit gedaan door met mijn handpalmen te werken. Mijn linker handpalm druk ik in het deeg zodat dat deel op z’n plek blijft liggen. Met mijn rechter handpalm duw ik de andere helft van mij af, het aanrecht over. Dan weer bij elkaar terug vouwen en herhalen. Kneed het deeg op deze manier voor 10 à 15 minuten. Het pizzadeeg moet na dit kwartier elastisch zijn en niet uit elkaar scheuren als je het een stuk uit elkaar trekt.
  • Vorm een bal van het deeg. Vet de mengkom in met olie en leg het deeg hierin. Dek de kom af met een schone theedoek die je goed vochtig hebt gemaakt met warm water (vochtig, het water moet er niet vanaf druipen). Leg de afgedekte kom op een warm plekje en laat het pizzadeeg ongeveer 1 uur rijzen.
  • Deel het deeg in tweeën en neem 1 bol in je handen. Rek nu de bol met je vingers steeds meer uit, tot je een ronde vorm hebt. Leg de pizzabodems op de bakplaat met bakpapier.
  • Beleg de pizza met tomatensaus en toppings naar keuze. Ik heb zelf gekozen voor een sugo met italiaanse kruiden, plakjes champignons, plakjes tomaat, reepjes rode paprika en edelgistvlokken.
  • Bak de pizza’s op ongeveer 250 – het liefst 275 graden (afhankelijk van je oven, ik heb een elektrische oven en die gaat maar tot 250 graden) voor ongeveer 7 à 9 minuten. Hou goed in de gaten of je pizza’s niet verbranden.

 

Pizzadeeg

 

Eet smakelijk!

Heb jij wel eens zelf je pizzadeeg gemaakt? En wat zijn jouw favoriete toppings? Laat het weten in de reacties!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply