Vers zelfgebakken wit brood

13 maart 2017
Zelfgebakken wit brood

Ken je dat, dat het water je in de mond loopt als je langs de bakker loopt? Die geur van versgebakken brood, heerlijk! Als vegan vallen er een hoop soorten broden af. Gelukkig bevatten de biologische en vers afgebakken broden in de supermarkt vaak geen ingrediënten van dierlijke oorsprong. Soms mis ik wel eens een witte boterham. Natuurlijk is een kant en klaar wit afbakstokbrood (vaak vegan!) zo afgebakken in de oven, maar dat smaakt toch anders dan een echte boterham. Vandaag laat ik jullie een basisrecept zien voor vers zelfgebakken wit brood, dat ook nog eens super simpel te maken is.

Ingrediënten voor 1 zelfgebakken wit brood

  • 500 gram patentbloem
  • 7 gram instanst gist, 1 zakje van Dr. Oetker
  • 5 gram zout
  • 300 ml water, lauwwarm
  • 2 eetlepels olijfolie + extra
  • mengkom
  • bakplaat
  • theedoek

Bereiding

  • Maak je aanrecht nog een keer extra goed schoon, hier gaan we op werken.
  • Meng de bloem samen met de gist in een kom. Roer hierna het zout erdoorheen. Als je zout direct op de gist strooit en dit te lang laat staan, doet het de werking van de gist teniet en zal je deeg niet gaan rijzen. Voeg dit dus na elkaar toe en wacht niet te lang met het verwerken.
  • Leg de inhoud van je mengkom op het aanrecht in een mooi hoog rondje en maak een kuiltje in het midden. Hier doe je het water en de 2 eetlepels olie in. Denk er goed om dat je water lauwwarm is. Als het te koud is, zal je deeg niet gaan rijzen.
  • Nu voeg je telkens wat bloem van de randen toe in het kuiltje met water en olie. Goed door elkaar mengen met je vingers en herhalen tot alle natte ingrediënten goed zijn vermengd met de droge ingrediënten. Dit is nu nog vrij plakkerig, maar dit gaat straks helemaal goed komen.
  • Nu is het een kwestie van kneden, kneden en nog eens kneden. Ik heb dit gedaan door met mijn handpalmen te werken. Mijn linker handpalm druk ik in het deeg zodat dat deel op z’n plek blijft liggen. Met mijn rechter handpalm duw ik de andere helft van mij af, het aanrecht over. Dan weer bij elkaar terug vouwen en herhalen. Ga vooral niet zachtzinnig met het deeg om, je moet echt goed je spierballen gebruiken. Door dit kneden activeer je de gluten in het deeg, waardoor het brood straks z’n structuur krijgt. Kneed het deeg op deze manier voor 15 minuten. Het deeg moet na dit kwartier elastisch zijn en niet uit elkaar scheuren als je het een stuk uit elkaar trekt.
  • Vorm een bal van het deeg. Vet de mengkom in met olie en leg het deeg hierin. Dek de kom af met een theedoek die je goed vochtig hebt gemaakt met warm water (vochtig, het water moet er niet vanaf druipen). Leg de afgedekte kom op een warm plekje en laat het deeg 1 uur rijzen. Je zult zien dat de bal in volume flink is toegenomen.
  • Strooi wat bloem op je aanrecht en stort hier het deeg op. Door het rijzen zijn er luchtbellen in het deeg gekomen, dat mag je er nu goed uitdrukken want anders krijg je straks gaten in je brood. Het makkelijkst is het om dit te doen door het deeg goed plat te maken en er dan met je hele hand op te drukken.
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat en strooi hier wat bloem overheen. Leg nu het deeg op de bakplaat in een ovale/langwerpige vorm. Leg de theedoek hier weer bovenop en laat dit weer 1 uur rijzen.
  • Verwarm in het laatste kwartier van de tweede rijzing alvast de oven voor op 210 graden (elektrisch).
  • Haal de theedoek van het deeg. Snij nu met een mes je brood een paar keer aan de bovenkant in. Vaak heeft de korst van het brood de neiging om wat te gaan scheuren, op deze manier geef je het deeg de ruimte om dit mooi in de gemaakte inkepingen te doen. Strooi tot slot een klein beetje bloem over de bovenkant.
  • Schuif dit in de oven voor 35 minuten. Het brood is klaar als het goudbruin is geworden.
  • Haal het brood uit de oven en klop op de onderkant. Klinkt dit hol? Dan is je brood precies goed!
  • Laat op een rooster afkoelen zodat er lucht bij de onderkant kan. Als je dit op de bakplaat of op het aanrecht laat afkoelen, komt er condensvorming in de onderkant van het brood en dan wordt het klef. Pas aansnijden als het brood helemaal is afgekoeld.

Zelfgebakken wit brood

Zelfgebakken wit brood

 

Eet smakelijk!

Hebben jullie wel eens zelfgebakken wit brood gemaakt?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply