Vegan uit eten gaan lastig? Niet met deze tips!

12 juni 2017
vegan uit eten

Ik zou hier nu heel graag neer willen zetten dat alles van een leien dakje gaat als je vegan bent geworden. Spoileralert: dat is dus niet zo. Zo ook met uit eten gaan, dit was bij mij wel iets waar ik tegenaan liep. En dat lag niet altijd aan het restaurant, maar soms ook aan mijzelf. In dit artikel bespreek ik een paar handige tips, waardoor jij als je vegan uit eten gaat niet voor verrassingen komt te staan!

Voorbereiding is key!

Als je in een grote stad woont (Amsterdam, Den Haag, enz.) dan kun je bij veel restaurants terecht als je vegan uit eten wilt gaan. En dat is dus niet alleen makkelijk, het is ook écht heel lekker. Maar wat als je in een kleiner stadje of in een dorp woont? Dan zijn je opties al wat beperkter. Zomaar op de gok naar een restaurant gaan om vegan uit eten te gaan zou ik persoonlijk niet doen. Grote kans dat je teleurgesteld gaat zijn met wat er op je bord verschijnt. Nee, uit eten gaan als vegan vergt meestal wel enige voorbereiding. Of je moet genoegen nemen met een bord frietjes met ketchup natuurlijk.. Op zich niets mis mee, maar daarvoor ga ik niet uit eten! Waar ik veel aan heb gehad is de website www.happycow.net, ook verkrijgbaar als app op je telefoon. Als je de plaats intypt, laat Happycow je de restaurants en winkels in de buurt zien die vega, vegan of vegan-friendly zijn. Super handig, vooral als je niet echt bekend bent in een stad, bijvoorbeeld op vakantie.

Duidelijk en concreet zijn

Als je hebt gekozen voor een restaurant waar ze niet specifiek vegan gerechten op de kaart hebben staan, zou ik aanraden om hier eerst naar te bellen om je wensen te bespreken. Sommige restaurants hebben aan een half woord genoeg (‘Vegan zeg je? Geen probleem, we zorgen dat er een lekkere plantaardige maaltijd voor je wordt verzorgd.’), maar er zijn ook restaurants die eigenlijk niet goed weten wat vegan precies is. Ik geef zelf altijd aan dat ik plantaardig eet en geen dierlijke producten tot mij neem. En dan geef ik ook gelijk een opsomming met de meest voorkomende voorbeelden. Dus ik eet geen vlees, kip, vis, eieren, zuivelproducten (nee, ook geen boter) en kaas. Hoor je een hoop gezucht en gesteun aan de andere kant van de lijn? Dan zou ik dit restaurant lekker overslaan en de volgende bellen. Een beetje chef-kok is creatief genoeg en zal dit als een leuke uitdaging zien. Maar als er gelijk negatief wordt gereageerd, kun je je afvragen hoe het zit met de kwaliteit van dit restaurant/chef-kok. Next! Het is belangrijk om zelf zo duidelijk en concreet mogelijk te zijn, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Moet je altijd flexibel zijn?

Oké, wat nu als je toch in een restaurant terecht komt waar de bediening geen idee heeft waar je het over hebt (als je bijvoorbeeld op uitnodiging bent) of als de chef-kok zijn beloftes niet kan waarmaken? Ik lees vaak (ook van andere vegans!) dat je als vegan zijnde soms gewoon flexibel moet zijn. Dat je altijd een salade met friet kunt bestellen en blij moet zijn dat dit er is. Maar is dit ook altijd zo? Ik kan natuurlijk alleen voor mijzelf spreken. Maar als ik niet tevreden ben met wat ik voor mijn neus krijg of als de kwaliteit niet goed is, spreek ik hier direct de bediening op aan. Uiteraard krijgen ze de kans om het gerecht te herstellen, zo hoort dat. Maar als het daarna nog steeds niet in orde is, verwacht ik dat ik daar op de rekening in wordt gecompenseerd. Is dat moeilijk doen? Ik vind van niet. Natuurlijk kan iets je smaak niet zijn, dat is dan jammer. Maar als een gerecht onder de maat is qua producten/hoeveelheid/(prijs-)kwaliteit, mag je daar best wat van zeggen. Of je nu vegan bent of niet.

Ik laat trouwens als ik vegan uit eten ga vaak een recensie achter op de Facebookpagina van het restaurant, of via een website als Iens of Happycow. Dan hebben andere vegans er ook iets aan! Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt! Laat het weten in de comments, of deel zelf je tips!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply