Spaanse vegan churros balletjes, makkelijk en erg lekker!

6 juli 2017
vegan churros

Op een braderie of kermis valt er van alles te eten. Frietjes, stroopwafels, suikerspinnen.. Maar sinds een aantal jaar is er een nieuw kraampje bijgekomen waar je door de geur automatisch naar toegetrokken wordt: Spaanse churros! Dit zijn een soort gefrituurde deegslierten, vaak gedipt in kaneelsuiker. En wist je dat deze vaak vegan zijn? Het is dan ook een super simpel receptje om te maken en echt de moeite waard. Ik maak er balletjes van, net even anders. Wil je weten hoe je deze vegan churros balletjes maakt? Lees dan snel verder!

IngrediΓ«nten

  • voor het deeg:
  • 250 ml water
  • 220 gram bloem
  • 1,5 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel suiker
  • snufje zout
  • voor de coating:
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • verdere benodigdheden:
  • steelpan voor het deeg
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • een frituurpan of gewone (braad)pan met dikke bodem
  • schuimspaan
  • keukenpapier

Bereiding

  • Zet eerst de frituurpan aan op ongeveer 165 graden, of gebruik een gewone pan. Ik gebruik een braadpan en doe hier ongeveer 5 cm zonnebloemolie in. Dit zet ik op standje 4,5, ik heb een elektrisch fornuis dat gaat van stand 1 t/m 9. Dan weet je ongeveer hoe warm je de olie moet zetten. Je kunt hier natuurlijk ook een speciale thermometer voor gebruiken. Laat de zonnebloemolie warm worden terwijl we verder gaan met het recept.
  • Zet de steelpan op middelhoog vuur en laat hier het water in warm worden, los hier de suiker en het zout in op. Haal dan van het vuur af en voeg de bloem en de olie toe. Meng dit goed door elkaar met een lepel of met je handen tot het een deegbal is geworden.
  • Maak van het deeg kleine balletjes tussen je handen. Let op: als je de balletjes te groot maakt, dan blijft de binnenkant bij het frituren rauw. Laat ze met behulp van een schuimspaan in de hete olie glijden. Denk om het eventuele opspatten van olie! Frituur de balletjes voor ongeveer 4 minuten, afhankelijk van de grootte en de temperatuur van de olie. Leg ze dan op een keukenpapiertje om uit te laten lekken.
  • Meng in een kommetje de suiker met het kaneelpoeder. Als de churros balletjes zijn uitgelekt kun je zeΒ hierin leggen en omwentelen in het suikermengsel.
  • Serveer de vegan churros balletjes als ze nog lekker warm zijn!

 

vegan churros

 

Eet smakelijk!

Ga jij deze vegan churros balletjes maken en hoe zijn ze geworden? Laat het weten in de comments of tag mij opΒ instagram. Leuk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply