Eton mess toetjes met vegan meringue en zomerfruit

11 mei 2017
Eton mess

Eton mess is een toetje gemaakt met meringue, room en fruit. Wist je dat je vegan meringues dus heel makkelijk met het vocht van kikkererwten kunt maken? Ik weet het, het klinkt een beetje raar. Maar ik beloof je dat je helemaal niets van de kikkererwten terug proeft en dat dit een van de lekkerste toetjes is die je in tijden hebt gegeten!

Ingrediënten voor 2 glazen Eton mess

  • 1 grote glazen pot kikkererwten 350 gram (in blik zit niet genoeg vocht, je moet echt de glazen potten hebben)
  • 60 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker 8 gram
  • halve citroen
  • 1 blik kokosmelk
  • verse aardbeien, kroontje verwijderen en halveren
  • blauwe bessen, vers of uit de diepvries
  • hoge mengkom (je gebruikt het 2x, dus tussendoor even afwassen)
  • mixer met gardes
  • bakplaat met bakpapier
  • 2 glazen (ik gebruik vrij grote glazen, je kunt ook voor 4 kleine glazen kiezen)

Bereiding

  • De eerste stap van dit recept is het blik kokosmelk in de koelkast zetten voor ongeveer 10 uur. Zet het rechtop neer in de koelkast en blijf er verder vanaf. Als het lang genoeg in de koelkast heeft gestaan, gaan we verder met de rest van het recept. Dit is dus handig om een avond van te voren alvast in de koelkast te zetten.
  • We beginnen eerst met het maken van de meringues. Verwarm de oven voor op 100 graden (elektrisch). Neem de halve citroen en ga hiermee over de binnenkant van de mengkom heen én over de gardes van de mixer, zodat het helemaal vetvrij wordt. Veeg het daarna nog even na met een keukenpapiertje met water. Vervolgens giet je het vocht van de kikkererwten in de mengkom en dit mag je mixen met de mixer voor 5 minuten, tot je merkt dat het vocht sneeuwwit en luchtig is geworden, in volume minimaal verdubbeld is en lobbig begint te worden.
  • Voeg vervolgens geleidelijk de suiker toe en mix dit tot je stijve pieken krijgt, dit zal nog ongeveer 8 minuten duren. Het is de bedoeling dat als je de mengkom ondersteboven houdt, alles op z’n plek blijft zitten.
  • Dan mag je nu het meringuemengsel verdelen op de bakplaat met bakpapier. Ik heb er 9 toefjes van gemaakt en ik hield zelfs nog wat over, maar dat paste helaas niet meer op de bakplaat. Ik maakte vrij brede toefen en dit hoeft helemaal niet netjes want we gaan het straks toch verkruimelen. Dan mag de bakplaat voor ongeveer anderhalf uur in de oven. Laat de oven dicht, niet tussendoor stiekem gluren. Als de baktijd voorbij is laat je de oven dicht en zet je de oven uit, laat ze er dan nog 1 uur in liggen zodat ze verder kunnen indrogen. Hierna mogen ze uit de oven, leg ze dan nog even op het aanrecht om helemaal af te laten koelen.
  • Dan gaan we nu verder met de kokosmelk. Haal het blik uit de koelkast en verwijder de deksel terwijl je het blik goed rechtop laat staan. Schep nu met een lepel de dikke roomlaag van de bovenkant van het blik in de mengkom. Met het vocht doen we verder niets, maar dit kun je bewaren om bijvoorbeeld in een smoothie te verwerken. Nu mag je de mixer gebruiken om de room op te kloppen. Eerst op standje 1, na een paar minuten op standje 2 en dan mag ook het zakje vanillesuiker erbij. En weer na een paar minuten op standje 3 verdergaan. Dit duurt vrij lang en de slagroom zal niet ontzettend stijf worden, maar daar net tegenaan zitten. Niet opgeven, gewoon doorgaan tot je een stevige slagroom hebt.
  • Dan is het nu een kwestie van de meringues een beetje verkruimelen, zorg dat je zowel kleine als grote stukken hebt. Dit mag samen met de room en de vruchtjes in de glazen. Maak er wat moois van, het hoeft niet netjes! Ze heten niet voor niets Eton mess (=zootje).

 

Eton mess

 

Eet smakelijk!

Ga jij deze Eton mess toetjes maken en hoe zijn ze geworden? Laat het weten in de comments of tag mij op instagram. Leuk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply